Számítás és techmika

Windows-térnyerés várható a táblagéppiacon

Kismértékű, egy számjegyű éves növekedési ütemre és a Windows operációs rendszer részesedésének bővülésére számít a táblagépek világpiacán az amerikai IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat.

2015.03.14 09:11MTI

A tavalyi negyedik negyedévben fordult elő először, hogy csökkent éves bázison a táblagépek világpiaci forgalma. Az IDC piackutató vállalat ennek hatására a termékkategória éves forgalmára vonatkozó előrejelzését is lefelé módosította.

A 2014-es 229,7 millió táblagép után az idén 2,1 százalékkal több, 234,5 millió táblagépet értékesítenek a világpiacon. Ennek több mint kétharmada, 67,4 százaléka fut majd Android operációs rendszeren, míg 25,6 százalékuk iOS, 7,0 százalékuk pedig Windows operációs rendszeren. Tavaly 67,3 százalékban részesedtek az androidos készülékek a teljes forgalomból, 27,6 százalékban pedig az iOS és 5,1 százalékban a Windows készülékek.

"A Microsoft sok mindent jól fogott meg az utóbbi időben, ezért arra számítunk, hogy a Windows 10 operációs rendszer idei bemutatása nemcsak a saját piaci részesedését dobja majd fel, hanem az egész táblagéppiacon lendít" - mondta Jean Philippe Bouchard, az IDC táblagép-piaci kutatásvezetője.

Az IDC előrejelzése szerint 269,4 millió táblagépet értékesítenek a világpiacon 2019-ben és ezen belül 62,9 százalék lesz az androidos készülékek részaránya, 23,0 százalék az iOS operációs rendszeren futó készülékeké és 14,1 százalék a Windows operációs rendszeré.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.