Elársztották a kulturális központot a fiatalok

Erre nem számítottunk: wifi Havannában

Fiatalok tucatjai árasztják el Havanna egyik kulturális központját, amióta az az utóbbi hetekben ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatást indított.

2015.03.13 16:35MTI

Habár az Alexis Leiva Machado - művésznevén Kcho - vezette központban ahhoz képest lassú az internet gyorsasága, amit a világ nagy részén már megszoktak a felhasználók, a kubaiak mégis boldogok, hogy ingyen csatlakozhatnak a Facebook közösségi oldalhoz, értesülhetnek a világ híreiről, és kommunikálni tudnak barátaikkal és családtagjaikkal online.

"Olyan gyakran jövök, amilyen gyakran csak tudok" - mondta a nyakán aranyláncot és az amerikai zászlót mintázó kendőt viselő húszéves Adonis Ortiz. Édesapjával folytatott videobeszélgetést, aki az Egyesült Államokban tartózkodik, és kilenc éve nem találkozott fiával személyesen.

A művelődési központ udvarán fonott székekben üldögélnek laptopokkal és táblagépekkel a kezükben a kétezres években született gyerekek, míg mások a központon kívül az okostelefonjaikon interneteznek a járda szélén.

A központ falára kiírt wifi kód nem más, mint az "Itt senki sem adja meg magát!", Juan Almeida forradalmár 1956-os dacos csatakiáltása. Kcho jó kapcsolatot ápol a kubai hatalommal: Fidel Castro utoljára akkor mutatkozott a nyilvánosság előtt, amikor 2014 januárjában megnyitotta a művész galériáját.

Kcho elmondta, hogy a másodpercenkénti két megabájtos sebességű ingyenes wifi szolgáltatást saját előfizetéséből nyújtja, amelyet a kulturális minisztérium engedélyével vezetett be.

Azt nem árulta el, hogy mennyit fizet az ADSL szolgáltatásért - ami a hagyományos modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé - , de annyit tudni lehet, hogy Kubában az ilyen típusú internet-hozzáférésért nagyjából 900 amerikai dollárt kérnek havonta.

"Drága, de megéri...Birtokomban van valami, ami óriási jelentőséggel bír. Meg tudom osztani, és ezt meg is teszem" - mondta a művész.

Elmondása szerint azért hozta létre a csatlakozási pontot, hogy a kubaiakat az internettel való megismerkedésre bátorítsa. Kuba a világ azon országainak egyike, amelyekben a népesség csak egy kis töredéke fér hozzá otthon a világhálóhoz.

A kormány szigorúan korlátozza az internethez való kapcsolódást, így az otthoni hozzáférés szinte elképzelhetetlen, kivéve ha valaki ki tudja fizetni a havi több száz dolláros szolgáltatást.

A hatóságok az internet hozzáférés munkahelyekre és iskolákra való korlátozását azzal magyarázzák, hogy az ország limitált sávszélességét olyan célokra kell felhasználni, amelyek a társadalom előnyére válnak.

A kormány ennek ellenére fokozatosan enyhített a szigorú szabályozásokon, s több száz internetkávézót nyitott meg, amelyekben egy órányi kapcsolat 4,50 dollárba kerül.

Habár a hatóságok múlt hónapban átmenetileg felére csökkentették a díjakat, azok még mindig túl drágának bizonyulnak a kubaiak számára, hiszen az összeg az átlag kormányzati fizetés negyedének felel meg. Kcho ingyenes szolgáltatása így valójában ajándék Kuba új internetezőinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.