Március végén jelenik meg az új életrajz

Már haldoklott Steve Jobs, mikor nem engedte, hogy Tim Cook a májdonora legyen

"Tizenhárom évnyi ismeretségünk alatt Steve mindössze négyszer-ötször kiabált velem, ez volt az egyik alkalom."

2015.03.13 13:57MTI

A haldokló Steve Jobs annak idején nem engedte, hogy kollégája, Tim Cook odaadományozza neki mája egy részét - derül ki az Apple cég néhai társalapítójának március végén megjelenő új életrajzából.

A 2011 októberében bekövetkezett halála előtti két évben Jobs már nem járt be az irodába. Az akkor már súlyos beteg vezérigazgató képtelen volt kikelni az ágyból a rák mellékhatásaként jelentkezett hasvízkór (aszcitesz) miatt, amely haspuffadást okozott nála.

2009 januárjára Jobs olyan rossz állapotba került, hogy mindenképpen májátültetésre volt szüksége. Ekkor lépett a képbe Tim Cook, az Apple jelenlegi vezérigazgatója.

Cook megtudta, hogy Jobs-hoz hasonlóan neki is igen ritka vércsoportja van, majd tovább kutatva azt is kiderítette, hogy lehetséges élő ember májának egy darabját átültetni. Regenerálódó szerv lévén az átültetett májdarab működőképes méretűre növekszik a páciensben, és a donor megmaradt mája is visszanyeri méretét.

Miután az elvégzett tesztek azt mutatták, hogy a részleges transzplantáció kivitelezhető, Cook bekopogatott Jobs Palo Alto-i otthonába, hogy elmondja neki a jó hírt. A vezérigazgató azonban visszautasította az ajánlatot és azt mondta Cooknak, soha nem fogja hagyni, hogy ezt tegye.

"Egy önző ember nem mond ilyet, nem így reagál. Úgy értem, itt egy fickó, aki haldoklik, nagyon közel van a véghez a májproblémája miatt, és itt van egy egészséges ember, aki kiutat kínál neki. Ő azonban még csak fontolóra sem veszi az ajánlatot" - idézi Cookot a könyv.

"Tizenhárom évnyi ismeretségünk alatt Steve mindössze négyszer-ötször kiabált velem, ez volt az egyik alkalom" - tette hozzá Cook.

A veterán riporter, Brent Schlender és a Fast Company című gazdasági magazin felelős szerkesztője, Rick Tetzeli által jegyzett Becoming Steve Jobs című életrajz március 24-én jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.