Interjú

Írás, olvasás, oktatás: digitális bennszülöttek

Friss riportunk - rendhagyó módon - a Facebookon készült. Akit kérdezünk: a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója, Alföldi István. A szervezet a digitális írástudatlanság felszámolásának egyik zászlóshajója.

2015.03.12 07:30ma.hu

Sikeres 2014-es évet zárt a többcélú és szerteágazó tevékenységet folytató társaság. Szervezésükben közel 16 ezren indultak el a digitális írástudás elsajátítása felé. Céljuk, hogy minél több érdeklődőt, iskolást, felnőttet vonjanak be az információs társadalom lehetőségeinek kihasználásba. Ennek érdekében tartanak konferenciákat, tanulmányi versenyeket, és szerveznek ECDL vizsgákat. A beszélgetésben sok eddig nem megválaszolt kérdésre kapunk választ. A szakember szerint a XXI. században az informatikai eszközök és az internet napi használatának ugyanolyan természetesnek kell lennie, mint korábban az írás-olvasásnak. Azt is megtudtuk, hogy néhány napja a látássérült emberek az Infoalap ingyenes tananyagaival készülhetnek ECDL vizsgára.

Ma.hu: Mi a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság célja?

Alföldi István: Céljainkat legrövidebben mottónkkal világíthatom meg: „Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt.” Kicsit bővebben: a múlt értékeit az Informatika Történeti Kiállítás és gyűjtemény létrehozásával, gondozásával, fejlesztésével igyekszünk megőrizni.

Ami a jelenhez való alkalmazkodást illeti, ebben a tehetséggondozás mellett a digitális kompetencia országos méretű fejlesztését tartjuk a legfontosabbnak. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy ezzel a jövőt is befolyásolhatjuk, de az információs társadalom megalapozó technológiáinak rohamos fejlődéséhez való hozzájárulásunkat is nagyon fontosnak tartjuk.

Ma.hu: Mit jelent az a szó, hogy ECDL? Mióta van lehetőség Magyarországon erre a képzésre, és mennyien tettek sikeres vizsgát az elmúlt években?


Alföldi István: Az ECDL a European Computer Driving Licence, azaz az európai számítógép használói jogosítvány rövidítése. Amit ma már, az 1998-as bevezetés óta Magyarországon közel félmillióan saját tapasztalatukból közvetlenül is ismernek. (Persze az európaiból az évek folyamán nemzetközi lett, ma már a világ több mint 140 országában érhető el az egységes és az infokommunikáció fejlődésével folyamatosan lépést tartó digitális írástudást igazoló bizonyítvány.)

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (European Computer Driving Licence - ECDL) megszerzésének fokozottabb támogatása nagymértékben segítené Magyarország versenyképességének növelését, a digitális írástudatlanság felszámolását. Egy Olaszországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és Magyarországon is elkészített felmérés döbbenetes eredményei szerint a digitális írástudás hiányosságai miatt, csak munkaidő-kiesés miatt évente hazánkban több mint 200 milliárd forint veszteség keletkezik.

Ma.hu: Kiket neveznek digitális bennszülötteknek? Vajon nekik, akik az anyatejjel szívják magukba az IT eszközökkel  kapcsolatos tudást, szükségük van-e alapképzésre, képzésekre?

Alföldi István: Digitális bennszülöttnek, új generációnak, net- vagy Google generációnak  egyre gyakrabban azokat a fiatalokat nevezik, akiket születésüktől fogva a digitális technológia vesz körül. Így róluk azt mondhatnánk, hogy az anyatejjel szívják magukba az IT eszközökkel  kapcsolatos tudást. Látszólag ezért nincs is semmi szükségük képzésre.

Számos felmérés szerint azonban naivitás azt gondolni, hogy a fiatalok kötelező képzés nélkül is hajlandóak lennének időt és energiát fordítani az eszközök napi munkavégzésben nélkülözhetetlen használatának elsajátítására. Mindezeket figyelembe véve pedig a felnövekvő európai generáció jelentős hátrányt fog szenvedni a digitális érában. Különösen azért, mert a fiatalok általában nincsenek is tisztában hiányosságaikkal, legtöbbször túlbecsülik saját tudásukat.

Ma.hu: Az e-könyvek elterjedésével felgyorsulhat-e a digitális bennszülötté válás?

Alföldi István: Szerintem a két dolog ilyen módon nem függ össze. E-könyvet az "öskövületnek" számító 50 felettiek is szívesen olvasnak, ez mint annyi más eszköz az információs társadalom technológia nyújtotta előnyei közé tartozik és egyáltalán nem igényel jelentős felhasználói ismereteket vagy "beleszületést".

Ma.hu: Mit lehet tudni a kormány által néhány hónapja elfogadott Zöld könyvről?

Alföldi István: A Zöld könyv az infokommunikációs szektor 2014-2020 közötti fejlesztési irányairól egy akciótervi dokumentum. Célja kettős, részben a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában (NIS) megfogalmazott célok részletesebb kifejtése, részben a jelzett időszak Európai Uniós operatív programjaihoz való illeszkedés biztosítása. A legfontosabb ismérve a négy pillérre épülés: digitális infrastruktúra, digitális kompetenciák, digitális gazdaság és digitális állam.

Ma.hu: Néhány napja a látássérült emberek az Infoalap alapítvány ingyenes tananyagaival készülhetnek ECDL vizsgára. Mit jelent ez a változás?

Alföldi István: Az alapítvány sokéves oktatási tapasztalattal rendelkező informatikaoktatói által összeállított tananyag maximálisan megfelel a legújabb vizsgakövetelményeknek. Egy könnyen kezelhető, logikus felépítésű, a vak és gyengén látó emberek számítógép-használói szokásait figyelembe vevő, gyakorlatközpontú oktatóanyagot kaphat kézhez minden vizsgára készülő látássérült ember. Az NJSZT a kezdetektől jelentős támogatást nyújt a hátrányos helyzetű - köztük többek között a vak és gyengén látók, a siketek és nagyothallók, mozgáskorlátozott - honfitársaink részére, ezért nagy örömmel fogadtuk az Infoalap bejelentését.

Ugyanúgy örültünk tavaly, amikor már a második sikeres ECDL vizsgájáról adott hírt nekünk Baráth Ádám. A fiatalember mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedik. A szolnoki Karakter Kft.-nél vizsgázott.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.