5G

Másodpercenként egy terabájtot továbbítottak - vezeték nélkül

Rekordsebességet értek el az ötödik generációs (5G) adatátviteli technológiai fejlesztések tesztelése során brit tudósok.

2015.02.26 18:40MTI

A Surreyi Egyetem 5G Innovációs Központja szakembereinek sikerült másodperceként egy terabájt adatot továbbítani vezeték nélkül, ami több ezerszer gyorsabb a 4G-s adatátvitelnél (1 terabájt 1024 gigabájt).

Az egy terabájt/másodperc kapcsolat azt jelenti, hogy mintegy három másodperc alatt elméletileg lehetséges lesz letölteni egy nagyjátékfilmnél százszor nagyobb adatmennyiséget hordozó fájlt. Ez a sebesség hatvanötezerszer gyorsabb, mint a jelenlegi 4G-s átlagsebesség. Rahim Tafazolli professzor, a kutatóközpont vezetője annak a reményének adott hangot, hogy a felhasználóknak már 2018-ban bemutathatják az új technológiát. A brit távközlési felügyeleti hatóság, az OFCOM szerint a technológia 2020-ban lesz elérhető a szigetországban - olvasható a BBC News honlapján.

"Tíz újabb áttörést hozó technológiát fejlesztettünk ki, ezek egyike az, hogy képesek vagyunk elérni a vezeték nélküli adatátvitelben a másodpercenkénti egy terabájtot" - idézte a központ igazgatóját a BBC honlapja.

A kutatócsoport a technológia tesztelésére saját rendszert fejlesztett, a teszteket laboratóriumi körülmények között végezte, 100 méternél több távolságra továbbították az adatokat. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a sebességet el lehet-e érni valós feltételek között. Tafazolli professzor közölte, hogy az egyetem területén több tesztelést is végeznek, mielőtt kiállnának a felhasználók elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.