parányok

Verhetetlen ajánlat: 1 megabyte havonként 3 dollárért

Szédítően kevésnek hangzik az az egyetlen megabyte? Pedig rettentően sok, csak tudni kell felhasználni...

2015.02.26 21:00ma.hu
Forrás: Spark

A dolgok internete (Internet of Things, IoT) hamarosan több eszközt köt majd a világhálóra, mint amennyi ember összesen felcsatlakozik. Ezt használná ki a Spark fejlesztette Electron: a Kickstarteren futó közösségi projekt elérhetővé teszi a mobilhálózatokat egészen kis léptékű feladatok számára is.

Mindössze egy hüvelykujj méretében kínál ARM processzort, 128 KB-nyi RAM-ot, 1 MB-nyi flash memóriát, egy USB portot és egy mobilinternetezésre használható modemet, SIM-kártyahellyel együtt. A kis eszközt aztán bármibe bele lehet dugni, például GPS-chippel kiegészítve háziállatainkat követhetjük nyomon, vagy szenzorokkal kiegészítve távoli időjárás-állomást hozhatunk létre, hogy csak néhány példát említsünk.

Eddig azonban az előfizetés költségei többnyire megakadályozták az ilyen eszközök telepítését. A Spark azonban felcsapott virtuális operátornak - Mobile Virtual Network Operator, MVNO -, és így nem csak hardvert, hanem előfizetést is nyújt az érdeklődőknek. Az egyelőre csak az Egyesült Államokban beindítani tervezett szolgáltatás ára mindössze 3 dollár havonta - ezért cserébe pedig 1 MB-nyi forgalmat kap az ügyfél (minden plusz MB forgalom 1 dollárba kerül).

Ugyan ez első hallásra nagyon kevésnek tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek korlátozott kommunikációt folytató eszközök. A vállalat szerint mintegy 20 ezer rövid szöveges üzenet elküldésével lehet elérni a havi 1 MB-os forgalmat, azaz átlagos felhasználás esetén bőven a korlát alatt marad az előfizető.

Az ár azért lehet ilyen alacsony, mert a Spark igyekezett alacsonyan tartani a költségeket. Például csak 2G és 3G szolgáltatást kínál, a leggyorsabb 4G-s vonatra nem ültek fel. De itt ugyancsak észben kell tartani, mire is szolgálnak ezek az elektronikai eszközök. Egy üzenet elküldése esetében gyakorlatilag mindegy, hogy 1 vagy 2 perc alatt érkezik meg a címzetthez, ennél nagyobb késleltetést pedig - eltekintve az extrém esetektől - soha nem fog jelenteni a lassabb hozzáférés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.