Malware a telefonon

Hiába kapcsolja ki fertőzött telefonját

Androidos készüléke még azután is kémkedhet ön után, hogy kikapcsolta az okostelefont. Vagy legalábbis azt hiszi, hogy kikapcsolta...

2015.02.20 19:00ma.hu

Forrás: Flickr Yuri Samoilov

Nagyon ravasz az az Android platformra készített digitális kártevő, mely kémkedik a telefon tulajdonosa után: hívásokat indíthat vagy akár fényképeket is készíthet. Még azután is, hogy a készülék kikapcsolt, számolt be a malware-ről az IT-biztonsággal foglalkozó AVG.

A trükk az, hogy maga a telefon nem kapcsol ki, csak elhiteti a felhasználóval leállását. A kártevő ugyanis "eltéríti" a shutdown eljárást, úgy tesz, mintha valóban leállna az Android. Megjelenik a megszokott animáció, majd a képernyő elsötétül - a telefon azonban továbbra is aktív marad. Ebben az állapotban a malware arra használja a készüléket, hogy elküldje a felhasználó üzeneteit alkotójának, hívást rögzítsen vagy fényképet készítsen, vagyis gyakorlatilag kémkedjen az okostelefon tulajdonosa után.

Az AVG Android/PowerOffHijack.A névre keresztelte a digitális kártevőt. A vállalat szerint 5.0-nál régebbi droidos operációs rendszereken képes fertőzni, vagyis a legmodernebb telefonok kivételével mindegyik Android-készüléket el tudja érni. Mindazonáltal terjedését megnehezíti, hogy root jogosultságot igényel működéséhez.

Talán ennek is köszönhető, hogy eddig csupán nagyjából 10 ezer készüléket fertőzött meg, azokat is elsősorban Kínában. Nagy valószínűséggel innen származik a malware, mert itt jelent meg először a helyi alkalmazásboltokban.

És hogy mit lehet tenni, ha tényleg biztosak akarunk lenni afelől, hogy kikapcsolt készülékünk? Nagyon egyszerű: vegyük ki az akkumulátorát, és máris használhatatlanná tettük egészen addig, amíg vissza nem helyezzük bele az akkut.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.