Anyák az ittas vezetés ellen

Nem kell a rendőr, magunknak is fújhatunk "szondát"

Egy okostelefonos alkalmazás és egy kis kiegészítő állítólag képes volt visszaszorítani az ittasan vezetők számát.

2015.02.20 07:00ma.hu
Forrás: Breathometer

Ön dönt, iszik vagy vezet - szól a közismert szlogen, mégis, sokan akkor is volán mögé ülnek, ha már alkoholt fogyasztottak. Noha az italozás és az autóvezetés nem minden országban zárja ki egymást (például Belgiumban egy pohár sör belefér), kétségtelen, hogy nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után csökken az ítélőképesség, megnő a reakcióidő és a kockázatvállalási kedv. Ezek pedig egytől-egyik negatívan befolyásolják a közúti közlekedés biztonságát, számos súlyos sérülést és halált okozva az utakon.

De mi van azokkal, akik szórakoznának is, de csak mértékkel isznak, ráadásul utána órákat várnak, mire autóba szállnának? Pontos mérés nélkül nem tudhatják, mikorra csökkent le annyira alkoholos befolyásoltságuk, hogy ismét biztonsággal ülhetnek a kormány mögé. Nos, nekik kínál megoldást az amerikai Breathometer, mely egy okostelefonos appal és egy hozzá készített kiegészítővel azonnali eredményt kínál.

Gyakorlatilag a rendőrség által használt alkoholszondával analóg módon működik. Bele kell fújni a telefonhoz csatlakoztatott eszközbe, mely a leheletben található vegyületeket digitális adatokká alakítja, ezeket pedig az app pillanatok alatt kiértékeli. A nagy trükk azonban még csak nem is ebben, hanem abban rejlik, hogy ha meghalad egy bizonyos értéket a mért alkohol szintje, akkor automatikusan segítséget hív. Akár a taxisok haragját szerte a világban kiváltó Uberhez is fordulhat az app, hogy ha nem is vezetve, de azért négy keréken juthasson haza a túl sokat ivó delikvens.

Annyira bevált a módszer Kaliforniában, hogy a Mothers Against Drunk Driving nevű szervezet szerint az akció sikeresen csökkentette a részegen elkövetett autóbalesetek számát az USA délnyugati államában. Még csak alig 10 hete tart a projekt, de a felmérések szerint az appal rendelkező, túlságosan "elázott" felhasználók 42 százaléka igénybe vette a sofőrszolgálat integrációjából adódó előnyt, és "jegyet váltott" egy biztonságos hazautazásra. Közülük is 54 százaléknyian (ez valamivel több mint 1700 embert jelent) az Uber mellett tették le a voksukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.