Ritka, mint a földfém

Megmenekült a techipar?

Ősi ritkaföldfém-lelőhelyre akadtak rá a tengerfenéken, ezzel a fejlett világ megszabadulhat a polgárháború mocsarába süllyedt közép-afrikai országokból és a saját készleteit alaposan megdrágító kínai forrásoktól. Talán...

2015.02.19 07:00ma.hu
Forrás: Thomas Walter

Mélytengeri élőlények után vizslatta át az óceán fenekét egy kutatócsapat, ám egy nem várt, meglepő felfedezést tett. Élet helyett tenyérnyi méretű golyókra bukkant a német tudósokból álló csoport. Mint kiderült, az Atlanti-óceán legnagyobb, ismert mangáncsomó-lelőhelyre akadtak rá.

"A mangáncsomók minden óceánban megtalálhatók, de eddig úgy tudtuk, legnagyobb arányban a Csendes-óceánban fordulnak elő. Ekkora méretben és tömegben eddig nem ismertünk mangán-lelőhelyet az Atlanti-óceánban" - ismertette az expedíció vezetője, Colin Devey.

Elképesztően lassan növekednek a mangáncsomók, nagyjából pár milliméterrel gyarapodnak egymillió év alatt. A jövőben azonban megnőhet jelentőségük, mert potenciális ritkaföldfém-forrásoknak minősülnek, olyan elemeket tartalmaznak, melyeket az elektronikai ipar nem tud nélkülözni, ezért politikailag instabil régiókból - Közép-Afrika, Kína - kénytelen beszerezni.

Tavaly nyáron az ENSZ tengerfenékért felelős részlege kiadta az első mélytengeri kutatási engedélyt, mely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy aktívan kutassanak ilyen csomókat tartalmazó helyek után. Tervek szerint hamarosan a kitermelés is megindulhat, igaz, előtte még tisztázni kell pár gazdasági és környezetvédelmi kérdést.

A fent már említett német kutatási szervezet (GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel) egyébként érdekelt a mélytengeri bányászatban is. Tavaly egy három éves projekt indulásáról adtak számot, melynek keretei között 25 európai kutatóintézetet összefogva elemzik a mélytengeri bányászat tengerfenék élővilágára gyakorolt hatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.