"Az internet a miénk"

Obama: az EU azért támadja az amerikai cégeket, mert nem tud versenyezni velük

Az amerikai elnök szerint a Google és a Facebook elleni európai vizsgálatok hátterében valójában "kereskedelmi célok" állnak.

2015.02.17 19:00ma.hu

Az amerikai elnök alaposan magára haragította az Európai Unió tisztségviselőit, amikor a Recode-nak adott vasárnapi interjújában piaci protekcionizmussal vádolta meg őket. Barack Obama szerint az EU nagy amerikai technológiai vállalatok – köztük a Google és a Facebook – ellen indított vizsgálatainak hátterében valójában „kereskedelmi célok” állnak. Azok az európai „szolgáltatók, amelyek… nem tudnak versenybe szállni a mieinkkel, lényegében megpróbálnak akadályokat gördíteni a vállalataink elé, hogy nem működhessenek zavartalanul [az EU-ban]” – jelentette ki. 

Az internet a miénk. A mi cégeink hozták létre, bővítették és tökéletesítették olyan módszerekkel, amelyekkel ők nem tudnak versenybe szállni. És néha előfordul, hogy az, amit fontos kérdésekkel kapcsolatos emelkedett elvi álláspontnak próbálnak tálalni, valójában csak a saját kereskedelmi érdekeiket szolgálja” – mondta Obama.

Shutterstock fotó - Mykhaylo Palinchak

Az elmúlt években az EU szabályozó testületei valóban mindent megtettek annak érdekében, hogy megpróbáljanak gátat szabni az amerikai techvállalatok „korlátlan uralmának” Európában. De nem csak a túl nagyra nőtt kereskedelmi cégeket támadták: az adóelkerülés és a felhasználók személyes adatainak „szabad kereskedelme” ellen is igyekeznek fellépni. Utóbbi indokolta a „feledéshez való jog” törvénybe iktatását is – vagyis azt, hogy az uniós állampolgárok kérhessék, hogy a velük kapcsolatos adatokat töröljék a Google-kereső találati listáiról.

Az Európai Bizottság egyik névtelenül nyilatkozó szóvivője a Financial Times-nak nyilatkozva „tűrhetetlennek” nevezte az amerikai elnök kijelentéseit. Mint mondta, az új szabályozás az EU-n kívülről érkezett cégek számára is egyszerűbbé teszi, hogy belépjenek a digitális piac átalakítását követően megszülető egységes európai piacra. Véleménye szerint az amerikai cégeknek is érdeke, hogy „a felmerülő kérdéseket egységes módon szabályozzák”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.