SmartEyeglass

Okosszemüveg feleáron

A Google - pillanatnyilag - lemondott okosszemüvegéről, ám a Sony nagy lehetőségeket lát benne: a keresőóriáshoz képest féláron kínálja termékét.

2015.02.18 19:00ma.hu

SmartEyeglass névre hallgató eszközének fejlesztői változatát 670 eurós áron lehet előrendelni az Egyesült Királyságban és Németországban, jelentette be a japán vállalat. Ebben ráadásul rögtön két darab szemüveget kap a vevő, melyek Android 4.4-et futtatnak, 419x138 pixeles kivetítővel bírnak, melynek köszönhetően monokróm, zöld színű megjelenítést láthat a lencsén a felhasználó. Emellett a kit tartalmaz egy 3 megapixeles kamerát, Wi-Fi és Bluetooth-csatlakozást, mikrofont és parányi hangszórót. Valamint egy rakat érzékelőt is, többek között gyorsulásmérőt, giroszkópot, fényérzékelőt és egy elektronikus iránytűt.



Bemutató videójában a vállalat azt demózza, mire lehet jó a stílusosnak éppen nem nevezhető masina. Kommunikációra, navigálásra és fényképmegosztásra egyaránt ajánlja termékét a Sony. A szemüveg azonban visszalépésnek tűnik a Google Glass-hez képest, több tekintetben is. Például azért, mert egy meglehetősen nagy, kábeles kiegészítőt igényel, ami mikrofonként és érintőfelületként egyaránt működik.

Ennek használata még a bemutatófilm szerint is nehézkes. A minden bizonnyal idealizált körülmények között promózott eszköz kicsit lehúzza viselője kabátjának hajtókáját, és hiába kezdi el azt ebben a formában telefonálásra használni, a következő vágásnál már azt látjuk, hogy a szájához közel tartva, kézben fogva beszél bele.

De aggodalomra semmi ok: ez még csak a fejlesztői változat. Igaz, a Sony már az előd 2014 szeptemberében való bemutatkozásakor is azzal érvelt, hogy szükség van egy ilyen különálló eszközre két okból kifolyólag is. Egyrészt így maga a szemüveg könnyebb lehet, másrészt ezzel a kialakítással tovább bírhatja egyetlen feltöltésről.

Mindazonáltal kíváncsian várjuk a végleges változatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.