Veszteség

Digitális középkor: egy egész évszázad emlékei veszhetnek el?

Az internet atyja szerint a szoftverek és hardverek elöregedése miatt mindörökre eltűnhetnek a ma használt módszerekkel archivált képek és dokumentumok.

2015.02.15 10:00ma.hu

Vint Cerf, az internet egyik „alapító atyja”, a Google alelnöke attól tart, hogy az egyre gyorsuló tempójú informatikai fejlődés miatt elveszhetnek azok a képek és dokumentumok, amelyeket az elmúlt években mentettünk el.
Cerf az American Association for the Advancment of Science San Jose-i konferenciáján tartott előadásában kijelentette: félő, hogy a szoftverek és a hardverek elavulása miatt a jövő generációinak „semmilyen emléke, feljegyzése nem lesz arról, milyen volt a huszonegyedik század”; korunk egyfajta „digitális sötét középkorba” süllyedhet. 

Cerf korunk egyik ikonikus figurája, aki az internetes adatcsomagok továbbításának kidolgozása révén nagyban hozzájárult a világháló létrehozásához. „Mindannyian tapasztalunk már hasonló dolgokat. Gyakran előfordul, hogy régi dokumentumainkat, prezentációinkat nem tudjuk megnyitni az új szoftverekkel" – jelentette ki a BBC Newsnak nyilatkozva. "Így az is megtörténhet, hogy hiába építünk hatalmas digitális archívumokat, a jövő embereinek fogalmuk sem lesz róla, hogy milyen adatokat tartalmaznak.

Vint Cerf szerint a megoldás pofonegyszerű: minden egyes szoftvert és hardvert meg kell őriznünk: globális technológiai múzeumot kell építenünk a felhőben, amelyben digitális formában megőrizhetjük a régi technológiák működésével és használatával kapcsolatos adatokat. Ha az ötlet működik, emlékeink távoli utódaink számára is elérhetőek lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.