Megnyirbált TouchWiz

Nincs több szemét-app a Samsung telefonokban

A gyártó felismerte, hogy a felhasználók többsége nem használja azokat az előre telepített mobilalkalmazásokat, melyek visszafogják az okostelefonok teljesítményét.

2015.02.15 21:00ma.hu
Forrás: Samsung

A dél-koreai vállalat alaposan megnyirbálja TouchWiz nevű felhasználói felületének következő generációját. Ennek következtében számos, korábban a készülékre előre telepített mobilapp már nem kerül fel a megjelenés előtt álló készülékekre, cserébe viszont a Microsoft több alkalmazása rajta lesz a mobilokon. Például a OneNote, a OneDrive, az Office Mobile és a Skype előre installált változatban ott lesz a Samsung Galaxy S6-osokon.

De miért kell egyáltalán szoftverekkel telepakolni egy (androidos) okostelefont még azelőtt, hogy egyáltalán kezébe vehetné azt leendő tulajdonosa? Nos, ennek több oka is van. Egyrészt ezzel a gyártók megkülönböztethetik magukat riválisaiktól, hiszen az egyre inkább egyenkülsőt öltő készülékek körében nehéz a kialakítás, a ház designjával kitűnni. Másrészt ezzel magukhoz is láncolhatják a felhasználókat, hiszen akinek bejön egy saját alkalmazás, amit a konkurens telefonja nem tud, az nagyobb valószínűséggel fog ismét bizalmat szavazni a márkának. Ráadásul ott van még a dolog üzleti része: ha sikerül rávenni a telefontulajdonost, hogy fizetős szolgáltatást vegyen igénybe, akkor az gyakorlatilag talált pénz a gyártó számára, aki így a telefon értékesítését követően is szert tud tenni bevételre.

Természetesen nem csak a Samsung él(t) a lehetőséggel, az LG, a Sony és mások is előszeretettel telepítenek saját fejlesztésű kezelőfelületet és appokat készülékeikbe. Mivel azonban a dél-koreai vállalat termékei uralják a szegmenst, értelemszerűen a Samsung okostelefonok kapják a legnagyobb rivaldafényt - legyen az akár pozitív, akár negatív hatással. Márpedig a TouchWiz gyakran az utóbbit váltotta ki a felhasználókból: jelentős részük feleslegesnek tartja az előre telepített appokat, amik mindeközben vissza is fogják a készülékeket. Bekapcsoláskor automatikusan elindulnak, mellyel nem csak a boot folyamata nyúlik meg szükségtelenül hosszúra, de használat közben kevesebb erőforrás (processzoridő, memória) áll rendelkezésre a permanensen futó, de nem kívánt/használt alkalmazások miatt.

És hogy mikről mond le a Samsung? Nem száműzi az összes appot, de például az S Health és az S Note biztosan nem kerül fel az S6-osra, ahogyan az S Voice sem. Mindazonáltal a programok támogatása nem szűnik meg, sőt, akiknek bejöttek ezek az appok, továbbra is használhatják őket - a vállalat saját, Galaxy Apps online szoftveráruházából a jövőben is letölthetők lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.