Újabb mítosz dőlt meg

Már a Mac sem védettebb a PC-nél?

Az Apple gépek felhasználói mára szinte ugyanolyan gyakorisággal találkoznak kiberfenyegetésekkel, mint a más platformokat használók. Sőt, bizonyos típusú veszélyekkel akár többször is szembesülnek.

2015.02.12 13:00ma.hu
freedigitalphotos Stuart Miles

Igaz, hogy a biztonsági szakértők mindezidáig nem találtak annyi káros szoftvert OS X rendszerre, mint más operációs rendszerekre, például Windows-ra, de ez nem jelenti azt, hogy a Mac eszközök és a rajtuk tárolt adatok ne lennének kockázatnak kitéve. A Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatása során a megkérdezett Apple asztali gépet használók 26 százaléka, és az Apple laptopokat használók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy találkozott az év folyamán malware-rel. A fertőzött PC tulajdonosok száma némileg magasabb volt, összesen 31 százalék. Azonban az elmúlt egy év során a Mac tulajdonosok 19 százaléka nézett szembe zsaroló vírusokkal, míg a Windows felhasználók mindössze 11 százaléka volt érintett. A pénzügyi adatokat célzó támadások esetében hasonló eredményt mutatott a két tábor: ilyen eseteket az OS X felhaszálók 52, a Windows felhasználók 54 százaléka jelentett.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy a Mac felhasználók általában kevésbé vannak tudatában az internetes veszélyeknek, mint a Windows-t használók. Például, a megkérdezett MacBook tulajdonosok 41 százaléka sosem hallott még zsaroló vírusokról.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a Mac felhasználók fele még mindig mellőzi az internetbiztonsági megoldások használatát: jelenleg a Macbookok 38, míg az asztali Apple gépek 50 százaléka védett. Sőt, biztonsági megoldás vásárlásakor, az Apple felhasználók 40 százaléka az árat jelölte meg legfontosabb tényezőként, szemben 37 százalékkal, akik a kártékony programok észlelését helyezték az első helyre.

"Az OS X-et használók sokáig az internetes veszélyektől elszigetelve éltek, ezért talán úgy érezhetik, hogy ők sebezhetetlenek. De most, hogy a kiberfenyegetések egyre inkább kiterjesztetik a hatókörüket, fontos, hogy mindig felkészültek legyünk. E tekintetben a Kaspersky Lab nem csak azt javasolja a Mac felhasználóknak, hogy telepítsenek biztonsági megoldást, de azt is, hogy tartsák szem előtt a biztonságos magatartás alapszabályait böngészés közben" - mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab termék-, és technológiai marketingért felelős alelnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.