Élet WQHD felbontáson

Túl a full-HD-n

Szebb képet szeretnénk, mint amit a full-HD felbontás adhat, de a 4k már sok? Van megoldás!

2015.02.11 07:00ma.hu
Forrás: Samsung

Nálunk járt a Samsung LS27D850T monitora, melynek már a típusszámából is megállapítható mérete: 27 colos (68 centiméteres) képátlóval bír a kijelző. Szükség is van ekkora felületre, hiszen a 16:9-es képarányú készülék felbontása túlmutat a full-HD-n: 2560x1440 pixeles (WQHD) paraméterrel rendelkezik. Ennek köszönhetően lehetővé válik a Blu-ray filmeknél is nagyobb felbontás megjelenítése, de ennek persze ára van.

Mielőtt azonban előreszaladnánk, érdemes néhány szót szánni a masszív fekete házba zárt, mintegy 10 kilogrammos készülék külső megjelenéséről. Tömegét többek között beépített tápegységének is köszönheti, cserébe viszont nem kell (egy újabb) melegedő téglát kerülgetni a földön. Fekvő és pivot módba egyaránt fordítható a kijelző, utóbbi állapotban egészen meghökkentő élményt kínál - scrollozást igénylő, tartalomban gazdag weboldalakhoz jöhet jól a 90 fokkal való elfordíthatóság. Szemből jól látható, hogy az LCD süllyesztett kialakítással bír, úgy néz ki, mintha egy festmény keretébe lenne ágyazva a kijelző. Kezelőszervei a káva jobb alsó sarkában kaptak helyet, természetesen OSD, magyar nyelvet is ismerő kialakítás mellett.

A hátlapra bújtatottan, lefelé állóan került a tápcsatlakozó, illetve az adatkábelek csatlakozói. Ezek között a modern kor igényeihez igazodóan D-Sub típust már nem találunk, (dual link) DVI, DisplayPort 1.2 és HDMI 1.4 bemeneteket azonban igen. Emellett USB-hubként is funkcionál a monitor: 4 darab univerzális soros busz portja mellé szabványos mini-Jack hang be- és kimenet társul. Képes USB Super Charging funkcióra is, vagyis az USB 3 portokon keresztül tudja tölteni mobil eszközeinket.

Forrás: Samsung

Betekintés, fogyasztás, PbP
A dél-koreai vállalat LED PLS technológiája 178 fokos betekintési szöget kínál, meglepően jó színhűség (közel 100%-os RGB) és 5 ms-os válaszidő (GTG) mellett. LED-es háttérvilágításának köszönhetően a hagyományos, hidegkatódos kialakításhoz képest akár 50 százalékos energiamegtakarítást is el lehet vele érni, ami ekkora méreteknél már közel sem elhanyagolható. Kikapcsolt állapotban kevesebb mint 1 wattot, bekapcsolt állapotban pedig valamivel 50 watt felett fogyasztott. Energiahatékonyságát javítják az olyan funkciók, mint a fényérzékelő vagy a mozgásérzékelő, mellyel automatikusan a környezetéhez igazítja fényerejét (és ezzel fogyasztását).

Említést érdemel a Picture-by-Picture funkció, melynek köszönhetően egyszerre két PC-t is lehet csatlakoztatni rá. WHQD felbontása miatt mindkét számítógép desktopja megjeleníthető rajta - egymás mellett, 1280x1440 pixeles képben. Ez különösen akkor hasznos, ha egy laptop és egy asztali gép képét szeretnénk egymás mellett látni.

Kinek készült a Samsung monitora?
Elsősorban azok használhatják örömmel, akiknek a full-HD felbontás kevés, de a 4K már sok. Utóbbi ugyan jól hangzik, egészen addig, amíg meg nem kell rajta mozdítani valamit. A 4K-s felbontás ugyanis elképesztő erőforrásokat igényel, elsősorban a grafikus kártyáktól. Egy ilyen kijelző kiszolgálására, különösen videoszerkesztésnél vagy játék esetében, olyan PC-t kell vásárolni, melynek árcédulája könnyen sok százezer forintra rúghat.

Természetesen jelen cikkünk alanyának natív felbontásban való "meghajtása", azaz a WHQD-mód is erőforrásigényes, hiszen 1,8-szor több pixelnyi felületet kell kezelnie a grafikus vezérlőnek a full-HD felbontáshoz képest. Éppen ezért érdemes próbát tenni a monitorral, mielőtt már meglévő konfiguráció mellé, régi kijelző lecserélése végett beruházunk egy ilyen készülékbe, hiszen ennek könnyen nem várt PC-bővítés lehet a vége. Ha azonban a számítógép képes megbirkózni a feladattal, akkor nem csak képszerkesztés vagy játékok, de filmnézés során is helyt fog állni a Samsung 133 ezer forinttól kapható monitora, melyre a gyártó három év garanciát nyújt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.