Nyíltan

Mégis piacra dobják az Ubuntu-okostelefont

Kérdés, hogy lesz-e kereslet egy újabb középkategóriás Android-telefonra csak azért, mert Ubuntu operációs rendszert használ.

2015.02.08 10:15ma.hu

Több mint egy évvel azután, hogy a Canonical bejelentette, mégsem dobja piacra a sokak által várt Ubuntu Edge okostelefont, végre mégis bemutattak egy olyan készüléket, amely a Linux-alapú mobil operációs rendszert futtatja. Az Ars Technica pénteken jelentette, hogy Európában napokon belül kapható lesz az Aquaris E4.5 Ubuntu Edition okostelefon; a 170 fontba kerülő modellt kizárólag az interneten lehet majd megvásárolni.

Sajnos, az Aquaris messze nem olyan erős és egyedi készülék, mint amilyennek az Ubuntu Edge-t szánták. Specifikációit tekintve nem több, mint egy újabb középkategóriás Android-okostelefon, amely történetesen Ubuntut  használ. A két SIM-kártyát is kezelni képes mobil 4,5 hüvelykes, 960 x 540 pixel felbontású érintőkijelzőt, négymagos, 1,3 GHz-es Mediatek Cortex A7 processzort, 1 GB RAM-ot, 8 GB-os, microSD-kártyával tovább bővíthető beépített memóriát és 5 megapixeles előlapi kamerát kapott.  

Az Ubuntu operációs rendszer legnagyobb hátránya, hogy egyelőre csak igen kevés alkalmazást fejlesztettek rá. A gyártók mindenesetre azt remélik, hogy a nyílt forráskódú platform elég vonzó lesz a fejlesztők számára ahhoz, hogy rövid időn belül beinduljon a nagyüzemi app-gyártás.  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.