Pár érintés az egész

Okostelefonnal a nemibetegségekkel szemben

A HIV-et és a szifiliszt is könnyen és gyorsan képes kimutatni az a kiegészítő, mellyel szinte bármilyen okostelefon gyorslaborrá változtatható.

2015.02.06 17:00ma.hu
Freedigitalphotos stockimages

A Columbia Egyetem kutatói fejlesztették ki azt az okostelefonos kiegészítőt, mely képes a szexuális úton terjedő betegségek (STD) diagnosztizálására. Az olcsó eszközzel alig 15 perc alatt kielemezhető az ujjbegyből szerzett vérminta. És hogy miért remek a fejlesztés? Nos, azért, mert ez az első olyan, kifejezetten okostelefonokhoz készített orvosi kiegészítőeszköz, amivel egy laboratóriumban végzett vérteszt összes funkcióját megkaphatjuk.

Elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy akár kézben is elférjen, keveset fogyaszt, de a legnagyobb előnye, hogy mindössze 34 dollárba kerül előállítása, közölték a Columbia kutatói. Ettől még persze a boltokban megjelenő árcédulán akár ennek az összegnek a többszöröse is szerepelhet.

"A szifiliszes fertőzések észlelésének növelésével akár tizedére is csökkenthetjük az ezzel a betegséggel kapcsolatos elhalálozások számát. Ha kellő mértékben elterjed, akkor az eszköz akár közösségi szinten is megállíthatja a HIV-terjedését. Ha szinte azonnal kiderül valakiről a fertőzöttség, akkor gyakorlatilag rögtön megkezdheti az antiretrovirális kezelést, amivel végre lehetőségünk nyílna megszüntetni ezt a pusztító járványt" - nyilatkozta Samuel Sia, a Columbia orvosbiológiai társprofesszora, a kutatásért felelős csapat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.