Nincs több RT, jelentette be a KFT

Az utolsó szeg a buta-Windows koporsójába

A Microsoft végleg leáll a lebutított Windows-zal: bejelentette, hogy abbahagyta utolsó, Windows RT-t futtató eszköze, a Lumia 2520 táblagép gyártását.

2015.02.05 17:00ma.hu
Forrás: Microsoft

"A továbbiakban nem gyártunk több Nokia Lumia 2520 termékeket, a táblagépet megvásárolni szándékozók a Microsoft kiskereskedelmi boltjaiban, a Microsoft online áruházában valamint külső kereskedőknél és viszonteladóknál érdeklődhetnek az utolsó példányok elérhetőségéről" - jelentette be a redmondi vállalat szóvivője. A Microsoft még 2014-ben szerezte meg a Nokia márkanevét, a mobil eszközökhöz; tabletekhez és okostelefonokhoz kapcsolódóan.

De mi is az a Windows RT? A Windows 8 operációs rendszer csökkentett képességekkel bíró, ARM processzorokhoz készített változata, mely nem képes az x86-os CPU-kra írt programok maradéktalan futtatására. Ez okozta vesztét is: a felhasználók azt várták, hogy megszokott (asztali) szoftvereiket el tudják majd indítani a Windows RT-n is, ám meglehetősen sok alkalmazás utasította vissza a számára ismeretlen platformon való futást.

A Microsoft alaposan felkavarta a tabletek piacát saját, Surface masinájának RT-s változatával 2012 végén. Azok a gyártók, akik Windows RT-re alapuló táblagépekkel képviselték magukat a szegmensben, nem vették jó néven a közvetlen versenytársat, megkérdőjelezve a Microsoft rivális hardverének bevezetésére vonatkozó döntését. Ennek eredményeként az olyan vállalatok, mint a Lenovo, a Dell és az Asus, fel is hagytak a platform támogatásával; végül a Microsoft 2013-ban kénytelen volt 900 millió dolláros veszteséget leírni az RT-s Surface gépek miatt. Tavaly a vállalat ugyan még megpróbálkozott a Surface második generációjának Windows RT változatával, de végül feladta ezirányú terveit, hogy teljes mértékben az inteles vonalra koncentrálhasson.

Ettől függetlenül nem fordult el teljesen a koncepciótól a Microsoft. A múlt hónapban egy, a Windows 10 kapcsán tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva a vállalat képviselője elárulta, hogy a Windows RT frissítésén is dolgoznak, mely a jövőben Windows 10 egyes funkcionalitásaival is rendelkezik majd. Erről többet egyelőre nem ehet tudni, de várhatóan tavaszra már okosabbak leszünk a témában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.