NoTorrent

Így lehet megszüntetni a zenekalózkodást

A norvégok 2010-ben még ugyanúgy lopták a zenét, mint a világon szinte mindenhol. Az idei év elejére azonban a korábbi 80 százalékos illegális letöltési arány négy (NÉGY!) százalékra esett. Mutatjuk, miért!

2015.01.30 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos Charisma

A zene olyan, mint más művészetek: nem létfontosságú, de élni nélküle nem érdemes. Amióta pedig elterjedt az internet, azóta boldog-boldogtalan online szerzi be a zenéit, ezzel párhuzamosan viszont komolyan visszaesett a fizikai adathordozókon történő értékesítés. Amit az internetes eladások nem tudtak pótolni, mert sokan egyszerűen letöltik ingyenes (és kalóz) megoldások révén.

Így volt ez Norvégiában is, ahol az IFPI Norge (International Federation of the Phonographic Industry) felmérése szerint 2010-ben a 30 évesnél fiatalabb zenerajongók 80 százaléka folyamodott ehhez az eszközhöz. 2014 végére azonban drámaian lecsökkent arányuk: az újabb felmérés már csak 4 százalékosra tette a kalózkodás mértékét a korcsoportban. De vajon miért?

Nos, a titok a letöltésektől a zenefolyam irányába való elmozdulásban rejlik; a norvég fiatalok többé nem akarják birtokolni a zenét, megelégednek a streaminggel. A helyi piacon a zenetulajdonosok bevételének már 65 százaléka származik ebből, miközben globálisan csak 27 százalék ennek aránya. A Spotify, a Tidal és a WiMP a norvég piac főszereplői, ehhez persze az is hozzájárult, hogy ezek a vállalatok az illegális letöltésnél kényelmesebb és jobb minőségű platformot biztosítanak a zenerajongók számára.

Azért persze az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy Liechtenstein és Luxemburg után Norvégiában a legmagasabb az egy főre jutó GDP (2010-ben több mint 84 ezer dollár volt). Eközben hazánk ugyanekkor 12 ezer dolláros értéket tudott produkálni ebben az összehasonlítási rendszerben. Azt pedig, hogy a legális zene nagyjából 10 eurós (3000 forintos) havidíjának kifizetése melyik országban jelent nagyobb terhet, olvasóinkra bízzuk. Egy tipp: a közmunkások több mint egy egész évre is előfizethetnének egyhavi jövedelmükből...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.