Cseles

Legtöbbször így nyúlják le a bankkártyánkat - a bolgár eset

A szakember szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha nem ellenőrzött helyre, nem ellenőrzött honlapokon adunk meg internetes vásárlásra alkalmas adatokat.

2015.01.29 17:04MTI

Több tízmillió forintos kárt okozott az a két, Budapesten elfogott bolgár férfi, akik tavaly június óta bankjegykiadó automatákra szerelt eszközzel szerzett meg bankkártyaadatokat, majd az azok alapján készített kártyákkal ismeretlen társaik az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, illetve a Távol-Keleten vettek fel készpénzt.

A két 49 éves férfit múlt szerdán érték tetten, amikor épp az adatlopáshoz használt eszközt szerelték le egy VIII. kerületi automatáról. A rendőrség őrizetbe vette őket, és lakásukon több olyan eszközt találtak, amelyekre a bűncselekmények elkövetéséhez volt szükség.

hirado.hu screenshot

Jakab Péter bankbiztonsági szakember a Ma reggelben elmondta: a csalók egy régóta ismert módszert használtak, amelynél a használt szerkezeteket jól álcázzák, így sajnos nehezen észrevehetőek, de tudni kell, hogy a csalók számára csak a bankkártya mágnes csíkján lévő adatok, illetve a PIN-kód együttesen ér valamit, így hatékonyan védekezhetünk például azzal, ha kezünkkel eltakarjuk a billentyűzetet, amikor megadjuk az automatának a személyes azonosítónkat, azt ugyanis általában jól álcázott mini kamerákkal veszik fel a bűnözők.

A legtöbb bankkártyacsalás az internetes fizetésekhez kötődik. A szakember szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha nem ellenőrzött helyre, nem ellenőrzött honlapokon adunk meg olyan adatokat, amelyek később internetes vásárlásra adnak lehetőséget. Jakab Péter azt javasolja, hogy az ilyen fizetésekhez használjunk a bankunk által külön erre célra kibocsátott, vagy általunk csak erre rendszeresített kártyát, amin csak akkora összeget tartunk, amennyit éppen használni akarunk. A mai online banki környezetben ma már könnyen megoldható a számlák közötti összegek áthelyezése. Az sem árt, ha van egy köztes, internetes fizetési szolgáltató, aki szigorúan ellenőrzi a pénzt elfogadó felet - tette hozzá.

Jakab Péter arról is beszélt, hogy az elektronikus környezetben bekövetkezett csalások esetében a bankok nagy része kártalanítja az ügyfelet, a felelősség megállapításánál ugyanis a jogszabály egyértelműen fogalmaz: a pénzintézetnek minden olyan esetben helyt kell állnia a kárért, amikor a kártyabirtokos súlyosan gondatlan magtartása nem igazolható. Az említett bankautomatás csaláshoz hasonló esetek például nem róhatók fel az ügyfeleknek - hangsúlyozta.

A szakember ismét felhívta a figyelmet az adathalászat veszélyeire, amikor különböző emailekben bankok hamisított weboldalára irányítják az ügyfeleket és azokon keresztül szereznek meg bankszámla adatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.