Gyakorlatilag lehetetlen előzetesen letiltani

Képtelenség előre kiszűrni a terrorista videókat a YouTube-on

A YouTube-ra percenként háromszáz órányi videofelvételt töltenek fel a felhasználók, így szinte lehetetlen a terrorizmussal kapcsolatos tartalmak kiszűrése a megjelenés előtt.

2015.01.29 10:37MTI

A YouTube oldalain a felhasználók jelezhetik a már feltett, problémásnak tartott felvételeket, amelyeket ezután a Google ellenőriz, a videók honlapon való megjelenése előtt azonban a cég nem tudja vizsgálni a tartalmakat.

Verity Harding, a Google közpolitikáért felelős igazgatója a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoport brüsszeli tanácskozásán azt mondta, hogy "előzetesen átvizsgálni azokat a videókat, amelyek felkerülnek a honlapra olyan lenne, mintha egy telefonhívást azelőtt hallgatnának le, mielőtt megtörténik".

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorellenes koordinátora úgy vélte, segíteni kellene az internetes cégeket a biztonsági kockázatokat jelentő anyagok online elterjedésének megakadályozásában úgy, hogy tagállami szakértők jelölnék meg a terrorgyanús tartalmakat. "Minden egyes tagországnak alakítania kellene egy ilyen, képzett szakemberekből álló egységet" - tette hozzá Kerchove.

Nemrég a Scotland Yard brit nyomozóhivatal értesítette a Google-t arról, hogy saját irányelveibe ütköző tartalmak találhatóak honlapjain, és 93 százalékát eltávolították - mondta a koordinátor. Megjegyezte ugyanakkor, hogy amikor egyéni felhasználók jelölnek meg problémásnak tartalmakat, ezeknek csupán a harmadát szedik le a világhálóról.

A szélsőséges és erőszakos képsorok online jelenlétéből adódó kockázatok ellenére mind az internetes szolgáltatók, mind az EU vonakodik attól, hogy jogi síkra terelődjön az eltávolításuk ügye. "Gondolkodhatunk jogi szabályozásban is, az azonban monumentális feladat lenne" - jegyezte meg Kerchove.

A január elején, szélsőséges iszlamisták által elkövetett franciaországi merényleteket követően az EU belügyminisztereinek ülésén a résztvevők hangsúlyozták, hogy szorosabb együttműködésre törekszenek az internetes szolgáltatókkal is a terrorellenes küzdelemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.