HTML5-ben az erő

Jelentős változás a Youtube "életében"

A Google végre globálisan is meglépte azt, amit eddig csak a mobilplatformokra korlátozott, bár ezt ön valószínűleg nem fogja észrevenni - ezért szólunk.

2015.01.29 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: World Wide Web Consortium (W3C)

Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe - sebezhetőség, jogvédelem stb. -, tény, hogy a HTML5 komoly konkurenciát jelent az Adobe Flash-nek. A Google már évek óta kísérletezik vele, kiváltandó a Flash-t népszerű videomegosztó szolgáltatásán. A Youtube ennek köszönhetően már jó ideje HTML5 alapokon ment - azokon az eszközökön, amelyek nem támogatták az Adobe kvázi-standardját (jellemzően mobil környezetben). A minap azonban a legnépesebb tábort, az asztali számítógépet használókat is elérte a változás szele.

A Google az elmúlt időszakban számos olyan technológián dolgozott - mint amilyen a lejátszott videó minőségének azonnali megváltoztatását lehetővé tevő Adaptive Bitrate (ABR) -, mellyel felkészült a Flash-HTML5 váltásra. A Chrome, az Internet Explorer, a Safari és a Firefox legfrissebb példányait használók ennek köszönhetően már alapértelmezettként nem Flash-en keresztül, hanem a HTML5 nyelv segítségével láthatják kedvenc videóikat a Youtube-on.

A lépés egyébként nem csak a Google üzemeltette szolgáltatás életére lesz nagy hatással, hanem a webre is: a HTML5 alkalmazása általánosan előremozdíthatja a webes videók egységesedését. A HTML5 például támogatja a nyíltforrású VP9 videokodeket, ami felfuttathatja a jobb minőségű, akár 4K-s felbontású, másodpercenként 60 filmkockával bíró klipek népszerűségét. Alacsonyabb sávszélesség-igény mellett, természetesen.

De nem ez a legnagyobb dobása a HTML5-nek: mivel standard webes leírónyelvről beszélünk, ezért az ezen a szabványon keresztül megjelenített tartalmak nem igénylik további plugin vagy szoftver telepítését, mint amilyen az Adobe Flash vagy a Microsoft Silverlight. Vagyis még kevésbé függ a hardvertől a megtekinteni kívánt videó lejátszása, hiszen a HTML5 gyakorlatilag bármilyen platformon elfut.

Ez persze annyira nem jön jól az Adobe-nak, a Youtube-átállás újabb szöget jelent a Flash koporsójába. A vállalat már 2011-ben leállította a mobil platformokra való fejlesztést, és a HTML5 elterjedésével valószínűleg végleg elavul a "Villám".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.