HoloLens

Hologramok mindenütt - virtuális valóság, Microsoft módra

Kicsit másképp gondolja a remondi szoftveróriás a virtuális valóság jövőjét, mint riválisai - a Microsoft inkább a hologramos technológiában hisz.

2015.01.22 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Microsoft

A Windows 10 bejelentésével egy időben hullott le a lepel a vállalat HoloLens nevű eszközéről, mely tulajdonképpen a Google Glass és az Oculus Rift által "kitaposott" ösvényre "tévedt rá". Plusz réteget húz a valóságra, emellett a teljes látómezőt elfoglalja. A redmondiak által holografikusnak nevezett világgal pedig vagy kézmozdulatok révén lehet kommunikálni ("megfogni" vagy "elérni" a virtuális tárgyakat), vagy hangvezérléssel irányítható.

Noha teljes mélységében még nem ismert a HoloLens névre keresztelt eszköz felépítése - erről minden bizonnyal az áprilisi Microsoft Build fejlesztői konferencián hull majd le a lepel -, számos paraméter ismertté vált. A beépített számítógép vezetékmentesen kommunikál, nem szükséges semmilyen párosítás vagy csatlakoztatás más eszközhöz. Ugyanakkor csak a fent említett módokon irányítható, olyan "hagyományos" eszközök, mint a billentyűzet vagy az egér, már nem játszanak.

Számos területen fel lehet használni a HoloLens-t a redmondiak szerint, például általa láthatjuk azt, amit a marsi roverek (sőt, akár irányíthatnánk is azokat, ha lenne hozzáférésünk a kis járművekhez), de természetesen a játékrajongók népes táborára is számít a vállalat. Amint az a fenti képen látszik, a közkedvelt Minecraft építgetős játék felhasználói is egészen újfajta élményben részesülhetnek a készülék révén.

Noha a Microsoft holografikus megjelenítést emleget, ez voltaképp csak egy marketingkifejezés. Nem vetít ki semmit térbe az eszköz, ugyanakkor 3D-s megjelenítést biztosít használójának. Egyfajta kiterjesztett valóságról van szó, melyben akár körbe is járkálhatunk egy virtuális tárgyat, bármilyen szögből megtekintve azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.