Amit csak el lehet várni egy high-tech fülestől

Vízálló, vezetékmentes fülhallgató

A világ első okosfülhallgatói, melyek vezeték nélkül is használhatók, zenéket lehet tárolni rajtuk , hívásokat fogadni velük, és akár úszhatunk is egyet, miközben fülünkben továbbra is szólnak a dalok. És ez még nem minden!

2015.01.22 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Bragi

Aki sokat utazik, nagyra értékeli a digitális technika hordozhatóvá válását: az okostelefonok és tabletek megkönnyítik virtuális életünket. De mi van a zenehallgatással? Nos, azt még a Sony forradalmasította walkmanjével a 20. század második felének végén, és noha azóta sokat fejlődött a technika (például magnó helyett hordozható médialejátszóról vagy telefonról toljuk a zenét), a koncepció nem változott. Zenelejátszó-vezetékek-fülhallgató.

Ezen változtat a német startup, a Bragi új fülese: a Dash nevű okosfülhallgató. Óriási érdeklődés kísérte a terméket, mintegy 3,5 millió dollárt kalapoztak rá össze a németek a Kickstarteren keresztül: 16 ezer támogató gondolta úgy, hogy valódi pénzzel száll be a projektbe. Ennek eredményeként megszületett a Bluetooth-képes füles, mely nem igényel többé vezetékeket mobil lejátszóink vagy okostelefonunk felé. Sőt, ezeket sem, hiszen magára a készülékre is fel lehet másolni a meghallgatni tervezett dalokat, köszönhetően beágyazott, 4 GB-nyi tárkapacitással bíró memóriájának és beépített lejátszójának.

Képes a környezeti zajok kiszűrésére (noise cancelling), de igény szerint be is engedhető a külvilág hangja, ha felhasználója úgy kívánja. Alakjának minél tökéletesebbé formálásához hallássegítő termékek gyártóival működtek együtt a németek; a termék három különböző méretben kapható, így gyakorlatilag mindenki, kis- és nagyfülűek egyaránt találnak maguknak való modellt. Mivel nagyon könnyűek és jól illeszkednek az ember hallójáratának elejébe, ezért - a Bragi szerint - nem esnek ki a fülből.

Még akkor sem, ha úszunk velük, amit minden gond nélkül megtehetünk velük, hiszen a Dash 1 méteres mélységig vízálló. Az unalmas uszodai edzéseknek tehát vége: úgy leúszhatunk 20-30 távot, hogy közben angolul tanulunk, zenét hallgatunk vagy hangoskönyvekkel múlatjuk az időt. És közben arról is infót kaphatunk, hogy miként teljesítjük a testgyakorlatokat: edzési eredményeinket (fitness tracker) is viszontláthatjuk, úgymint megtett távolság, sebesség, szívverés, elégetetett kalóriák stb.

Még mindig nem elég high-tech a cucc? Nos, akkor eláruljuk, hogy beépített gyorsulásmérővel is ellátták, vagyis fejmozdulatokkal (is) lehet vezérelni. Például beállítható, hogy fejrázásra megismertesse használójával az időjárás-jelentést, de akár egy beérkező hívás is felvehető bólintás révén.

Ezekből bizonyára már kitalálta a kedves olvasó, hogy az egyáltalán nem hétköznapi füles ára sem hétköznapi. A várhatóan áprilisban boltokba kerülő Dash 300 dollárért lesz beszerezhető, ez körülbelül 85 ezer forintnak felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.