A hírszerzés nem pihen

Sony hack: honnan tudta az USA, hogy Észak-Korea a ludas?

Nagyon gyorsan meglett a felelős, túlságosan gyorsan is... És hogy honnan tudták az amerikaiak, hogy Észak-Korea áll a háttérben? Kiderült a válasz.

2015.01.21 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A novemberi, Sony-t ért támadás a japán gyökerekkel rendelkező filmstúdió egyik, Észak-Koreát kifigurázó filmje miatt következett be (állítólag). De honnan tudták ezt szinte azonnal az amerikaiak? Hiszen annyi, az USA-val ellenséges érzelmeket tápláló nemzet létezik a világon, akiknek elegendő erőforrás áll a rendelkezésére egy cyberháborúhoz. Nos, most kiderült.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége, az NSA már évekkel korábban figyelte a Sony Pictures-t támadó észak-koreai hackereket. Ehhez egy digitális kártevőt használtak, a malware révén pedig már több mint négy éve szemmel tartották az állami képzésben részt vett észak-koreai hackereket. A The New York Times rántotta le a leplet a titokról, korábbi amerikai hivatalnokokat, számítógépes szakértőket és nemrég nyilvánossá vált titkos dokumentumokat felhasználva. Utóbbiakat a Der Spiegel nevű német laptól kapták; a németek pedig az Edward Snowden féle szivárogtatásból jutottak hozzá.

Az amerikaiak tehát már 2010 során behatoltak az észak-koreai hálózatokba, többek között dél-koreai és egyéb, szövetséges államok segítsége révén. Többek között ennek tudható be, hogy egészen pontos számokkal rendelkeznek az amerikaiak az észak-koreai állami hackercsapatról; nagyjából hatezer főből áll Kim Dzsongun cyberhadserege. Az így megszerzett bizonyítékok alapján már nem volt nehéz dolga Barack Obamának az észak-koreaiak megvádolásával.

Az éberség persze alapvető érdeke az amerikaiaknak: a kémelhárításnak folyamatosan figyelnie kell az Egyesült Államok kereskedelmi hálózatát és cyberinfrastruktúráját érintő próbálkozásokat. Ennek folytatása azonban most, hogy nyilvánvalóvá vált a módszer, minden bizonnyal nehezebb feladat lesz a (közel)jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.