Szórakozás, kicsit másképp

Letartóztatták az Xboxokat és Playstationöket támadó tini hackert

A Microsoft Xbox Live és a Sony PlayStation Network hálózatát egyaránt megtámadták tavaly, és eddig tartott, mire a (brit) rendőrség kézre tudott keríteni valakit.

2015.01.18 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr, Christopher Gaines

Liverpool mellett, Southportban tartóztatták le azt a 18 éves srácot, akit a szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadásokban (DDoS) való részvétellel gyanúsítanak. Mint ismeretes, mind a Microsoft Xbox Live, mind a Sony Playstation Network nevű hálózatát támadás érte 2014 során.

A meg nem nevezett tinédzsernek egy további váddal is szembe kell néznie, ez a "swatting". Az SWAT a Special Weapons And Tactics rövidítése, és olyan (elsősorban rendőrségi, de más törvény-végrehajtóknál is gyakori) taktikai beavatkozó egységeket jelöl, melyek különlegesen képzett és rendkívül jól felszerelt specialistákból állnak. Rendszerint a terror-elhárítás és szervezett bűnözés, valamint a súlyosabb fegyveres bűncselekmények esetén vetik be őket. A "swatting" pedig olyan tevékenység, melynek során a rendőrséget hamis információkkal látják el, ami alapján - indokolatlanul - vetik be a taktikai egységeket.

Craig Jones, a helyiek cyberbűnözésért felelős részlegének vezetője szerint a nyomozás kezdeti szakaszában járnak, jelenleg az FBI-jal szorosan együttműködve dolgoznak.

A konzolokhoz tartozó online hálózatok tavaly karácsonykor komoly üzemzavarokat produkáltak. Napokig elérhetetlenek voltak, ezzel sok játékrajongó ünnepi szórakozását tették tönkre. A történtekért a Lizard Squad hackercsoport vállalta a felelősséget. Azt egyelőre nem tudni, hogy a most letartóztatott tinédzser vajon tagja volt-e ennek a csapatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.