Egekben a stratup-cégek finanszírozása

Újabb összeomlás előtt az internetpiac?

Már több pénz ömlik a mobilos appokat fejlesztő startupokba, mint amennyi után 2001-ben kipukkant a dotcom-lufi.

2015.01.16 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos KROMKRATHOG

Ki emlékszik még a 2001-es online összeomlásra, amikor a tőkével túltolt "dotcom-lufi" kipukkant? Mára nem sokan, és ez jól látszik abból, ahogyan a mobil appok fejlesztésében érdekelt vállalkozások anyagi támogatása, a befektetési tőke minden korábbinál nagyobb mértékben áramlik ebbe a szegmensbe. Tulajdonképpen már meg is haladta a korábbi válság során elért - és aztán jó részben elporladt - befektetések értékét: 47,3 milliárd dollárról (közel 13 ezer milliárd forintról) beszélünk, a CB Insights kockázatitőke-befektető vállalat adatai szerint. 2001-ben a csúcs 36,2 milliárd dollár volt.

A fenti, közel 50 milliárd dolláros összeg egyébként kicsivel több mint 3.600 üzletkötés összegzésével cserélt gazdát, ami a legmagasabb szám 2009 óta. A növekedést jelentős részben néhány óriási befektetésnek köszönhette 2014 - például a szerte a világban nagy érdeklődést kiváltott Uber 1,2 milliárdos vagy a Snapchat közel 500 millió dolláros invesztíciója repítette rekordmagasságba a startupok támogatását. Csak decemberben 7,1 milliárd dollár indult útnak a mobilappokban érdekelt vállalkozások bankszámlái felé, azaz igen gazdag karácsonyuk volt ezeknek a cégeknek.

Több elemző úgy véli, hogy az így elégetett pénz már eléri azt a veszélyes szintet, amit 1999 óta nem tapasztaltak az Egyesült Államokban. Többek között az egykori Netscape alapító és mára komoly tudást felhalmozó kockázatitőke-befektető Marc Andreesen is egyetért: a vállalatoknak oda kellene figyelni költéseikre, igaz, olyan buborék kialakulásától egyelőre nem kell tartani, mint amilyen a dotcom-válságot megelőzte, állította. Cége, az Andreesen Horowitz volt egyébként a tavalyi év második legaktívabb kockázatitőke-befektetője, a New Enterprise Associates-t követően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.