A viselhető technológiák forradalma

Ilyen lesz a jövő számítástechnikája

A személyre szabott számítástechnikai eszközök elterjedésével, az intelligens és összekapcsolt eszközökkel, illetve a viselhető eszközök növekvő terjedésével ember és technológia mindinkább változáson megy keresztül.

2015.01.09 21:00ma.hu
Forrás: Intel

A viselhető eszközök terjedésével az innovációnak és a technológiai fejlesztéseknek egy új játéktere valósul meg. Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója a Las Vegas-i CES keretei között bejelentette az Intel Curie module-ra vonatkozó terveket. Ez egy apró méretű hardver, mely az Intel első, kifejezetten erre a technológiára kifejlesztett system-on-chip-jén (SoC) fut. A modult 2015 második felében kezdik el szállítani, és tartalmazza az Intel Quark SE SoC-ot, egy alacsony-fogyasztású Bluetooth rádiót, valamint szenzorokat is. Ezenkívül az Intel számos terméket, illetve divat és fitnesz márkákkal való együttműködéseket is bejelentett.

Az Intel és az Oakley viselhető technológiára vonatkozó stratégiai együttműködésében olyan termék kifejlesztésén dolgoznak, amely a prémium minőségű luxus és sportszemüvegeket okos technológiával vértezi fel. Az előadás alatt Krzanich-hoz csatlakozott Colin Baden, az Oakley vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a két vállalat egy, sportolók teljesítményét fokozni képes intelligens eszköz fejlesztésén dolgozik, mely az év folyamán lesz elérhető.

Egészen mostanáig a számítástechnika az ember és egy monitor, billentyűzet és egér közötti interakcióját jelentette. Krzanich előadásában több új technológiára és valós alkalmazásra is kitért, melyek a számítástechnikát a háromdimenziós világba emelik, és melyeknek köszönhetően nem lesz szükség vezetékekre vagy jelszavakra.

Krzanich több olyan technológiai innovációt is bemutatott, melyek 2015 végére jelennek meg, például a True Key platformokon átívelő alkalmazást, melyet az Intel Security üzletága fejlesztett ki, és amely segít a jelszavak béklyóiból kitörni. A True Key felhasználóra jellemző részleteket (például arc, ujjlenyomat) használ a gyorsabb és biztonságosabb bejelentkezéshez. A True Key elérhető lesz iOS, Android, Windows és Mac operációs rendszerek, és a legtöbb böngésző alatt. Emellett HP és Lenovo készülékekben, valamint a McAfee LiveSafe részeként is megjelenik az elkövetkező hónapokban.

Mindezek mellett az Intel a Hiltonnal, a Jaguar Land Roverrel, és a San Franciscoi Nemzetközi Repülőtérrel fog együttműködni a vezetéknélküli töltést biztosító technológiák tesztelése céljából.

Az Intel vezérigazgatója elmondta azt is, hogy az Intel RealSense kamerák és az új alkalmazások egyre elterjedtebbek a 2 az 1-ben eszközökben, táblagépekben, notebook-okban és all-in-one számítógépekben, melyek többsége már a legújabb, az év első negyedévében piacra kerülő 5. generációs Intel Core processzorokkal fut majd.

A színpadon az Intel vezérigazgatójához csatlakozott Dion Weisler, a HP ügyvezető alelnöke, aki bejelentette, hogy az Intel Core i7 processzorát alkalmazza a vállalat következő HP Multi Jet Fusion technológiája, melynek révén a 3-D-s nyomtatásban rejlő lehetőségeket maximálisan kiaknázhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.