Samsung az ultravékony laptopokért

A laptoptok sem maradnak ki az SSD forradalomból

Brutálisan gyors, elképesztően kicsi és alig fogyaszt valamit. Ehhez képest az asztali SSD-k vánszorognak!

2015.01.09 13:00ma.hu
Forrás: Samsung

A PCIe 3.0 és a PCIe 2.0 csatolófelületeket is támogató SM951 SSD folyamatos olvasási sebessége az 1600 MB/s-os, folyamatos írási sebessége pedig a 1350 MB/s-os értéket is eléri a PCIe 2.0 sávon. Teljesítménye így háromszor nagyobb, mint a legújabb SATA felületű SSD-ké, és 30 százalékkal gyorsabb elődjénél, a Samsung XP941-nél is. Ráadásul az új SSD véletlenszerű olvasási és írási tempója 130 000 IOPS, illetve 100 000 IOPS.

A PCIe 3.0 támogatással bíró ultravékony notebookok és munkaállomások esetén az SM951 lapka folyamatos olvasási és írási sebessége 2150 MB/s és 1550 MB/s, amely körülbelül négyszer gyorsabb folyamatos olvasási sebességet tesz lehetővé, mint amelyre a jelenlegi SATA felületű SSD-k képesek. A PCIe 3.0 támogatásnak köszönhetően a meghajtó lényegesen hatékonyabban dolgozik, fogyasztása folyamatos olvasás közben csupán 450 MB/s/watt, folyamatos írás esetén pedig 250 MB/s/watt, vagyis ezen a téren 50 százalékkal szárnyalja túl elődjét, az XP941 SSD-t.

Ezen kívül ez az első olyan SSD, amely támogatja azt L1.2, alacsony fogyasztású készenléti állapotot (ekkor a számítógép alvó vagy hibernált állapotában az összes nagy sebességű áramkör leáll). Ez esetben az SSD energiafelhasználása drasztikusan lecsökken, 2mW alá, amely 97%-kal kevesebb, mint az L1 állapot esetén.

M.2 formátumban (80x22 mm) lesz elérhető, amely heted akkora, mint egy hagyományos 2,5"-es SSD, tömege pedig 6 (hat!) gramm. A meghajtó tökéletesen illeszkedik a legtöbb notebook dizájnjához, rengeteg helyet hagyva a többi komponensnek, így az akkumulátornak is. Az új SSD 512, 256 és 128 GB-os verzióban lesz elérhető. Az SM951 kezdetben kizárólag a Samsung eszközgyártó partnerei számára lesz elérhető, a végfelhasználóknak szánt változat a nyári hónapok folyamán érkezik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.