Kritikus adat nem szivárgott ki

Hackertámadás érte az atomerőművet

Egyelőre nem tudni, hogy a Sony után a dél-koreai erőművet is az északiak támadták-e meg, de tény: a létesítményről fontos adatok szivárogtak ki.

2014.12.25 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos hyena reality

Habár az erőművet üzemeltető Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP) szerint nem szivárogtak ki kritikus fontosságú adatok, két dolog tényként kezelhető. Egyrészt, sikeres hackertámadás érte a létesítményt, másrészt, onnan fontos adatokat loptak el. A pár napja bekövetkezett eset óta ugyanis az illetéktelen behatolók több információt is megosztottak a világgal a dél-koreai atomerőműről. A Gori-2 és a Wolsong-1 nukleáris reaktorok alaprajzát, belső struktúráját, illetve ezek egy részét tették közzé.

A KHNP állítása szerint aggodalomra nincsen ok, mivel a reaktorok vezérlőrendszere védett. Ezeket a számítógépeket ugyanis semmilyen külső hálózatra nem csatlakoztatták rá, így fizikai képtelenség, hogy internetes támadás érje őket.

Nem csak a létesítmény fontossága miatt kapott kiemelt figyelmet a dél-koreai atomerőmű elleni támadás, hanem a szintén észak-koreai hackereknek tulajdonított Sony fiaskó miatt is. Ismeretes, hogy a japán vállalat amerikai érdekeltségétől rengeteg adatot loptak el, vélhetően a cég "The Interview" című, bemutatás előtt álló (állt) filmje miatt. Utóbbiban a kedves vezető, Kim Dzson-un uralmát és személyét figurázzák ki; a Sony a kiszivárgott információkra alapuló zsarolások miatt kénytelen volt letenni a film bemutatásának tervéről.

Egyértelmű bizonyíték azonban - egyelőre - nincsen arról, hogy a KHNP-t ért hackertámadást is Észak-Koreából indították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.