Viselhető technológia, virtuális valóság és társai

Gyorsulva alakul át életünk a technológiai fejlődés miatt

Technológiai trendek, amik megváltoztatják mindennapi életünket, munkánkat és vásárlási szokásainkat - már 2015-ben.

2014.12.19 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

1. A viselhető technológia az üzleti döntéshozók öltözködésében is divatot teremtenek. Az üzletembereken egyre többször látni majd különböző viselhető mobileszközöket, hiszen ezeknek köszönhetően szervezettebbek, jobban informáltak, sőt hatékonyabbak lehetnek.

A Samsung kutatásából kiderült, hogy a viselhető technológiát használók 47 százaléka sokkal intelligensebbnek érzi magát, sőt 61 százalékuk állította, hogy jobban informáltak a világ dolgait illetően. A válaszadók 37 százaléka szerint a viselhető technológia a karrierjüket is előre lendítette, 61 százalékuk szerint pedig a teljesítményük is javult.

2. A munka és a magánélet összemosódik, a leghatékonyabb időszak ugyanis nem feltétlenül munkaidőbe esik. Az alkalmazások újabb hullámának és a viselhető technológia elterjedésének köszönhetően sokkal jobban rálátunk arra, hogy mikor dolgozunk a leghatékonyabban, mennyi alvásra van szükségünk, és hogy mikor van itt az ideje a pihenésnek. Ennek köszönhetően úgy alakíthatjuk át a munkaidőnket, hogy az a nap leginkább termelékeny időszakára essen, amellyel akár 5-9 órát is felszabadíthatunk.

A Samsung 4500 dolgozó bevonásával végzett idei felméréséből is kiderült, hogy a válaszadók háromnegyede (75%) személyes ügyeit intézi munkaidőben, munkáját pedig így munkaidőn kívül végzi el (77%). Tízből majdnem négy válaszadó (38%) szerint így sokkal hatékonyabban dolgoznak. A felmérésben részt vevők harmada (32%) elmondta, hogy így könnyebben elintézhetik magánügyeiket, és kevésbé stresszesek.

3. A virtuális valóság és a kijelzők innovatív használata hamarosan elvezet a digitális üzletek korához. Tagadhatatlan, hogy a legforgalmasabb főutcák képét a különböző nemzetközi üzletláncok formálják, azonban a világ vezető pénzügyi tanácsadócége, a PwC szerint az Egyesült Királyságban naponta 16 üzletet zártak be 2014 első felében. A legkiemelkedőbb helyeken található üzlethelyiségek bérleti díja igen magas, arról nem is beszélve, hogy gyakran mindezért nem is kap olyan nagy teret a kereskedő, így elég kreatívnak kell lennie ahhoz, hogy a teljes választékot megmutassa, - amelyhez a falakon elhelyezett interaktív kijelzők és táblagépek nyújtanak számukra ideális megoldást.

Az ideiglenes, pop-up üzletek sem fognak kimenni a divatból, sőt a virtualitással egy modernebb korszakukhoz érkeznek. A virtuális valóságnak köszönhetően átléphetjük a kiskereskedések határait, és akár a nagyobb, értékesebb termékek - autók vagy éppen utazások - között is tehetünk egy virtuális sétát. Sőt az alkalmazottak képzésében is újabb lehetőséget nyit meg a technológia a kiskereskedők számára.

Freedigitalphotos kraifreedom

4. Az automatizált otthoni rendszerek már nem számítanak kocka dolognak, sőt egyenesen sikkesek. Ötből két ember már most is rendelkezik valamilyen automatizált készülékkel az otthonában, ezek közül a fűtés, légkondicionálás (22%) és a szórakoztatóelektronikai készülékek (16%) a legnépszerűbbek. Ahogy egyre egyszerűbbé válik az otthonok automatizálása, egyre több ember fogja majd ezt használni. A különböző háztartási eszközök irányítása és beállítása folyamatosan könnyebbé és hatékonyabbá válik.

A cross platform funkciók, mint például a Samsung SmartThings, egyre inkább kifinomulttá válnak, használatuk pedig egyszerű, így a felhasználók az okostelefonjukra letöltött alkalmazás segítségével otthonukat is okossá tehetik - akár távolról is irányítva az otthoni készülékeket.

5. Az elkövetkezendő egy évben született gyermekek már mindegyike olyan alaptantárgyként fogja tanulni a programozást, mint a számtant vagy az irodalmat. Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra 900 ezer betöltendő infokommunikációs állás lesz, sőt, a munkakörök 90 százalékához is szükség lesz valamilyen számítógépes ismeretre.

Egyre több országban ismerik fel, hogy a számítógépes ismeretek alapvető készségnek számítanak, és a programozás is bekerül a nemzeti alaptantervbe. Az Egyesült Királyságban idén elindult egy új számítógépes tanterv, melynek megfelelően már az ötéves gyerekeknek is elkezdték tanítani a programozás alapjait. Észtországban pedig már évek óta tanítják programozásra a gyerekeket.

2015-ben és azt követően ez az innovatív oktatás fokozatosan általánossá válik Európa-szerte, odafigyelve arra, hogy olyan tudást adjanak át, melyet később a munkájukban hasznosíthatnak. Hosszabb távon pedig a gyakornoki pozíció is felértékelődik, hiszen a vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy a számítógépes tudással rendelkező fiatalok foglalkoztatásával a vállalat is profitálhat. Ráadásul a számítógépes tudással bíró alkalmazottak iránti növekvő igénnyel a gyorstalpaló programozó iskolák száma is megnő, hiszen így a régóta alkalmazásban állók is gyorsan megtanulhatnak programozni. Már vannak olyan iskolák, mint például a párizsi 42, ahol egy egyhónapos kurzus során is elsajátíthatják a programozást az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.