Miért kellene lemondani a megszokott formákról?

Felokosítható szemüvegek

Hamarosan bármelyik szemüvegből okosszemüveg válhat, nem kell speciális látásjavító eszközt venni.

2014.12.19 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Sony

Számos probléma van a Google okosszemüvegével - drága, nehezen szerezhető be és nélkülöz minden stílust. Célravezetőbb lenne, ha bármilyen szemüvegből okoskészüléket lehetne "fabrikálni" - erre jött rá a Sony nemrég. A japánok be is jelentették első terméküket, mely gyanúsan hasonlít a Google Glass-re: egy kicsiny kijelző került a szem elé, és egy-egy egység a szár két oldalára, ami a hardvert tartalmazza. Ebben található egy ARM processzor, a Wi-Fi és a Bluetooth modul illetve a szenzorok - a másik oldalra az akkumulátor jutott.

Noha ezzel a kialakítással még a legjobb Ray Ban szemüvegek is elcsúfíthatók, tény, hogy így legalább van választási lehetősége annak, aki szeretne élni a modern kor vívmányaival, de nem tetszett neki a Google Glass. A Sony OLED-eket használt a kijelzőhöz, melyeknek 640x400 pixeles a felbontása - valamivel nagyobb mint a Google Glass-é (640x360 pixel). Nem csak ezért ígér szebb látványt, hanem azért is, mert mindezt kisebb méretbe (0,23 colba) zsúfolták be a riválishoz képest (a Glass kijelzője 0,375 colon terpeszkedik el). Az OLED felépítéséből adódóan jobb színhűséget, magasabb kontrasztot és a környezeti fényekre kevésbé kényes láthatóságot nyújt.

Mint említettük, a készülék szinte bármilyen szemüvegre rögzíthető - és ugyanilyen könnyen le is szedhető. Vagyis nem kell folyamatosan rajta hordani, ha éppen nincsen rá szükség, akkor egyszerűen le kell pattintani, majd zsebre lehet rakni.

Persze mindez nem sokat ér célirányosan fejlesztett alkalmazások nélkül. Ezért a Sony már közzé is tette alkalmazásfejlesztő készletét. Érdekesség, hogy nem csak a telefonra lehet appot készíteni, hanem akár okostelefonnal is össze lehet kötni vezetékmentes csatlakozásai révén, így a zsebben lapuló kommunikációs készülék képe is megjeleníthető a kijelzőn.

A Sony számos területen el tudja képzelni alkalmazását, különösen a sportrajongók körében. Javaslata szerint golfozáshoz, kerékpározáshoz ideális lehet, de akár a csapatedzők dolgát is megkönnyítheti. Emellett ipari körökben is terjesztené, hiszen így például anélkül kaphatnának új utasításokat a dolgozók, hogy el kellene távolodniuk az éppen végrehajtott feladatsor mellől.

A január elején megtartandó Consumer Electronics Show keretei között fog debütálni a japánok fejlesztése - egyelőre pontos megjelenési idő és dátum nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.