Minden hibája ellenére életünk része lett

Gyorsan merül és drága, avagy mi a baj az okostelefonokkal?

Tudta, hogy az 50 év feletti magyar internetezők kétharmada még mindig nem használ okostelefont? Érdekes tények a hazai mobilszférából.

2014.12.18 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NRC

Az NRC reprezentatív felmérése szerint a hazai 18‒75 éves internetezők közel kétharmada használ okostelefont. Az arány a fiatalabb korosztálynál a legmagasabb, a 18‒29 évesek 79 százaléka, a 30‒39 évesek 71 százaléka, míg az 50 felettiek mindössze egyharmada rendelkezik internetezésre is alkalmas készülékkel. Céges okostelefonja a legnagyobb arányban a 30‒39 éves korosztálynak, a budapesti lakosoknak (9-9%) és a felsőfokú végzettségűeknek (13%) van.

Minden harmadik magyar internetezőnek Samsung okostelefonja van, de gyakoriak a Sony (14%), a Nokia (11%), az LG (8%), a Huawei (5%) és a Sony-Ericsson (5%) készülékei is. Az Apple még a rendszeresen internetező magyarok között sem tartozik a legelterjedtebb márkák közé, iPhone-nal mindössze 4 százalékuk rendelkezik - igaz, ez a szám 8 százalékra ugrik a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között. Régi Nokiáikhoz pedig elsősorban az 50 év felettiek ragaszkodnak, a Samsung (30%) után ez a második (20%) márka az idősebbek között.

A mai telefonokkal kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy ha intenzíven használjuk őket, akkor nagyon gyorsan lemerülnek. Ennek megfelelően rendkívül magas, 74 százalék azoknak az aránya, akik elégedetlenek készülékük akkumulátorának üzemidejével. A válaszadók nem csupán gyakran panaszkodnak erre, de annyira súlyosnak érzik a kérdést, hogy az okostelefonnal rendelkezők fele szerint az akkumulátorok üzemidejének növelésével kellene kezdeni a készülékek fejlesztését. Ezalatt az árcsökkentést csak 12 százalékuk, a sebesség növelését pedig csupán 8 százalékuk tartja a legfontosabb prioritásnak.

A rövid üzemidő megnyújtását a gyártók jelenleg különböző technológiákkal próbálják meg leküzdeni. Rafal Naploszek, az itthon nemrég bemutatkozott, és a telefonpiacon új szereplőnek számító Honor regionális vezetője szerint a felsőkategóriás telefonokban egyértelműen nagyobb teljesítményű energiaforrásokra van szükség a jelenleg általánosnak számító 1800 és 2800 mAh közötti teljesítménnyel bíró akkumulátoroknál.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele (45%) gondolja úgy, hogy az okostelefonok árának csökkentésére lenne szükség a túlárazott piacon. Emellett ugyanennyien fejlesztenék a készülék ellenálló képességeit is (karcmentesség, vízállóság, kopásállás). Ebben a tekintetben az iPhone-tulajdonosok a legkevésbé elégedettek, az átlagos 48 százalékhoz képest az Apple készüléket használók 78 százaléka javítana telefonja ellenálló képességein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.