Indiai türkkök

Így kelhet új életre a(z el)használt laptopakku

Kapacitását vesztette, szinte használhatatlanná vált laptopjának akkumulátora? Van, akinek életminőségbeli ugrást hozhat egy ilyen lestrapált eszköz!

2014.12.08 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Toshiba

Indiai kutatók egy csoportja fejlesztette ki az elhasználódott lítium-ionos laptop-akkumulátorok újrafelhasználásának azon módszerét, mely életminőségbeli ugrást hozhat a szegényebb rétegek számára. Bangalore-ban már be is mutatták az első prototípusokat, melyek több órányi fénnyel örvendeztetheti meg azokat, akiknek otthonába nincsen bekötve az elektromos hálózat. Vagy nincs is otthonuk...

A UrJar névre keresztelt eszköz a hindi urja és jar szavakkal való játékból született - előbbi energiát, utóbbi dobozt jelent. A UrJar újratölthető akkumulátoros komponense a leselejtezett akkuk darabkáiból áll össze, mellyel LED-es égőt, telefontöltőt vagy asztali ventillátort lehet üzemeltetni.

"Ezekben a rendszerekben általában az akkumulátor jelenti a legdrágább összetevőt." - nyilatkozta Vikas Chandan, az IBM kutatója, aki az UrJar létrehozását célzó projektet vezette - "Ebben az esetben az energiatároló eszköz legdrágább eleme egyenesen a szemétből érkezik."

Becslések szerint a UrJar nagyjából 600 rúpiáért, körülbelül 2400 forintért állítható elő. A tesztben részt vevő alanyok akár 4000 forintnak megfelelő összegű rúpiát is hajlandóak lettek volna fizetni, hogy örökre magukénak tudhassák, annyira tetszett nekik az elektromos hálózattól való (részleges) függetlenséget nyújtó energiaforrás. De az IBM nem tervezi közvetlenül piacra dobni a UrJart, ehelyett az eszköz terveit akarja ingyen elérhetővé tenni a fejlődő országok számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.