Ha fontos a tempó...

Kipróbáltuk a Samsung extra gyors SSD-jét

Nálunk járt a dél-koreai vállalat mozgó alkatrészeket nélkülöző adattárolójának 256 GB-os (névleges) kapacitással bíró modellje.

2014.12.08 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Miért érdemes SSD-t venni? Kevesebbet fogyaszt, érzéketlenebb a mechanikai hatásokra, nem melegszik annyira, mint egy merevlemez, ráadásul jóval nagyobb átviteli sebességre és alacsonyabb elérési időkre képes. Egyetlen, de komoly hátránya van a technológiának - a piacon tapasztalható, évek óta tartó árcsökkenés ellenére egységnyi adattároló területre jutó költsége még mindig durván magasabb, mint egy HDD-é.

Egy gyors drágaság
Nos, ez utóbbin nem fog változtatni a nálunk járt Samsung 850 PRO SSD sem, melynek 256 GB-os változata nagyjából 50 ezer forintért vásárolható meg a hazai kiskereskedésekben. Ezzel szemben a hasonló méretű riválisok között elég komoly a választék a 20 ezer forinttal alacsonyabb árszinten, ez pedig az árérzékeny magyar piacon döntő érv (lehet).

Ugyanakkor a dél-koreaiak solid state diskje szinte minden más paraméterben ráver a mezőnyre. Felszereltségben ugyan pont nem - legalábbis a hozzánk érkezett példány egy jellegtelen, barna kartondobozban üldögélt, melyben a drive-on kívül mindössze két matrica lapult. Az előző, 840 PRO modellel gyakorlatilag teljesen megegyező külsővel bíró, 2,5 colos méretű háttértároló alig 66 grammot nyom a mérlegen, kézbe véve nem is adja azt a "teljesítmény-érzést", amit egy masszív hűtéssel szerelt processzor vagy videokártya. Pedig az SSD szinte biztosan nagyobb hatást gyakorol egy régebbi gép új életre keltésében, ha merevlemezről váltunk, mint egy nagyobb processzor vagy egy erősebb videovezérlő installálása.

Köszönhetően SATAIII csatolójának, melyen keresztül nagyjából 520-550 MB/s sebességgel lehet írni/olvasni az adatokat. A tempó elérésében aktív szerepet játszik a dél-koreaiak új technológiája, a 3D vertikális NAND Flash memóriaelrendezés is. Ugyan 40 nanométeres gyártási eljárással készülnek a szilíciumra tervezett kapuk a gyárban, de ezek több - egészen pontosan 32 - rétegben épülnek egymásra, így jelentősen megnőhetett az adattároló sűrűség (a sorozat legnagyobb tagja már 1 TB-nyi kapacitást ígér, igaz, horror-áron). Ez, kiegészülve a vállalat továbbfejlesztett firmware-ével és MEX vezérlőjével valamint 512 MB-nyi cache-sel, a teljesítményt is jelentősen megdobta.

Forrás: Samsung

Tartósság
Amit nem volt módunk kipróbálni, csak a leírtakra támaszkodhatunk, azok a megbízhatósággal kapcsolatos állítások. A memóriacellák élettartama véges, és habár "álltában" nem mennek tönkre, az írás/olvasás már "koptatja" őket. Éppen ezért a cellák újraírhatósága szokta meghatározni élettartamukat; persze az egyes cellák kimúlása még nem jelenti a teljes drive végét. Optimális adatelhelyezéssel sokszorosára növelhető egy SSD élettartama, amit a gyártók természetesen igyekeznek is kiaknázni.

Többek között erre támaszkodva állítja a Samsung, hogy mintegy 150 TB-nyi írást képes elviselni a kis meghajtó, mielőtt meghibásodna. Ennek tükrében már nem is annyira merész az SSD-re vállalt 10 évnyi gyártói garancia.

A hardver nem minden
Már az előző generáció tagjait is finomhangolni lehetett a Samsung Magician szoftver segítségével - nincsen ez másként most sem. Például ki- és bekapcsolható vele az úgynevezett over-provisioning, vagyis az a képesség, mellyel megnövelhető a drive teljesítménye, némi tárterület rovására. Emellett titkosítást is lehet használni, ha fontos adataink védelme, 256 bites AS-kódolás gondoskodik az eltárolt információk illetéktelenektől való távoltartásáról.

Végül említést érdemel a dél-koreaiak egyedi fejlesztése, a RAPID-mód. A Real-time Accelerated Processing of I/O Data kifejezésből alkotott mozaikszó tulajdonképpen azt jelenti, hogy az eszköz a számítógép saját RAM-ját használja input/output gyorsítótárként, amivel jelentősen meg tudja dobni a teljesítményt. Hiszen az operatív tár, dacára az elmúlt évek összes SSD-gyorsítási trükkjének, még mindig egy nagyságrenddel magasabb teljesítményre képes. Természetesen ennek kiaknázásához nem árt DDR3 memóriát használni, és abból is legalább 8 GB-nyit, hiszen csak a szabad tárterületet tudja saját céljaira használni az SSD.

Összesítve: ha nem az ár, hanem az adatátviteli sebesség és a tudás az elsődleges döntési tényező, akkor rossz lóra nem tehet az ember a Samsung 850 PRO-val. A technológia fejlődésével és terjedésével pedig lesz még olcsóbb is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.