Felsőoktatás

A járműiparnak képeznek mérnököket Miskolcon

Járműipari alapképzést indít a jövő évi tanévtől a tervek szerint a Miskolci Egyetem gépészmérnöki és informatikai kara, az akkreditációs folyamatok megkezdődtek.

2014.11.27 15:54MTI
freedigitalphotos/Idea go

Bertóti Edgár, a kar dékánja csütörtökön Miskolcon sajtótájékoztatón elmondta: a mérnökhallgatók az alapképzést követően számos mesterképzési, majd ugyancsak a járműipari területre specializálódó PhD képzésben készülhetnek fel a járműipari mérnöki pályára

Bertóti Edgár szólt arról, hogy Miskolc az ipar, tudás, kultúra hármas egységére építve "Közös jövőnk" szlogennel egy autóipari életpályamodell kidolgozásával, átgondolt és összehangolt fejlesztésekkel kíván további befektetőket vonzani a régióba. Ezért indokolt, hogy a magyarországi járműiparnak szakmérnököket képezzenek, és a jövő évtől megkezdődjön a Miskolci Egyetem a hallgatók ez irányú oktatása - mondta.

A dékán tájékoztatása szerint a felsőoktatási intézmény és konzorciumi partnerei csaknem félmilliárd forintot nyertek uniós pályázaton az Autech elnevezésű projektre, amely a stratégiailag kiemelt fontosságú járműipar kutatás-fejlesztésére irányult, és amelyen több mint száz kutató dolgozott.

A tájékoztatón elhangzott: a járműipari fejlesztések egyik legfontosabb fejlesztési területe a járművek tömegének csökkentése, amely számos nagy nemzetközi fejlesztési projekt középpontjában áll. A tömegcsökkentést már az autók tervezésénél, a különféle tervezési koncepciók megalkotásánál kell kezdeni, ennek fő irányait anyagtudományi oldalról a különböző nagyszilárdságú acélok, a könnyűfémek, elsősorban az alumínium- és a magnéziumötvözetek, valamint a különféle szálerősítéses, polimer mátrixú kompozitok alkalmazása jelentik.

A projekt keretében folytatott kutatások megteremtik ezen korszerű új anyagok minél szélesebb körű ipari alkalmazásának lehetőségeit, feltételeit, hozzájárulva a hazai járműipar nemzetközi versenyképességének fokozásához is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.