Blu-ray a napenergia szolgálatában

Napelemek - évtizedes a legjobb megoldás, de csak most vettük észre!

Közel egy évtizede van alkalmazásban a technológia, ami forradalmasíthatja a napenergia földi begyűjtését, de eddig teljesen más célokra használtuk - filmeket néztük általa. Na de majd most!

2014.11.27 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A kék lézerrel írható és olvasható médium 2006 óta van velünk, mindmáig adatok tárolására, filmek megnézésére használtuk. Gyönyörű színben játszik adathordozó felülete, amit áttetsző, mikroszkopikus méretű formáinak köszönhet, melyek képesek a fény csapdába ejtésére és visszaverésére. Ebben ráadásul annyira jó, hogy nemrég felmerült az ötlet: lehetne-e a napenergia hasznosításának szolgálatába állítani a technológiát. És lehet!

Az amerikai Northwestern University mérnökcsapata neki is látott a megvalósításnak. Mivel a napelemek egyébként is a fény (egy részének) csapdába ejtésére születtek, kézenfekvőnek tűnt a csapat számára, hogy BD-kkel (Blu-ray lemezekkel) borítsanak be egy panelnyi felültet, így vizsgálva meg, hogy vajon felér-e annak energiaelnyelő hatékonyságával.

Mindez nem is annyira őrült ötlet, mint amilyennek elsőre hangzik. A napenergiával foglalkozó mérnökök már jó ideje tudják, hogy bizonyos mikroszkopikus felületi mintákkal, mint amilyeneket a természetben is találhatunk, hatékonyabbá lehetne tenni a napelemeket. Igen ám, de ezek nanométer-szintű, több négyzetméternyi területen való kialakítása egyáltalán nem olcsó mulatság. És itt lépnek be a képbe a BD-k, melyeknek írható felületén pontosan olyan mintázat található, mint amilyenre az egyetemi szakembereknek szüksége volt.

A Northwestern University mérnökgárdája a tesztelés érdekében számos - már írott - lemezt szerzett be, melyek széleit néhány ollóval levágták. A lemez felnyitását követően levegőre került az adatokat tartalmazó "nanomintás" felület, amire folyékonnyá tett műanyagot öntöttek, majd egy éjszakára állni hagyták a kotyvalékot, hogy az megszilárdulhasson. Ezzel párhuzamosan saját nappanelt készítettek, amire másnap ráhelyezték a Blu-ray lemezekből készített felületet. Emellett egy másik, kontroll panelt is bevontak a vizsgálatba, melyek nem kapták meg a "kéklézeres kezelést".

Laboratóriumi tesztelés során kiderült, hogy a mintás felületű panelek hatékonyabbak voltak, mint a sima felülettel bírók. A lemez márkája egyáltalán nem számított, az viszont igen, hogy mennyi adatot írtak rá - minél több információt hordozott, annál több mini fénycsapda jött rajta létre, ezáltal annál hatékonyabbnak bizonyult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.