Digitális tömegnyomor

Már 3 milliárdnyian vagyunk az interneten

Elgondolkodtató azonban, hogy azok 90 százaléka, akik nem tartoznak ebbe a táborba, a fejlődő világban élnek. 4,3 milliárd emberről van szó.

2014.11.27 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos David Castillo Dominici

Az év végére közel 3 milliárd ember fog internetezni kisebb-nagyobb rendszerességgel a világon, az International Telecommunications Union (ITU) legfrissebb jelentése szerint nagyjából ennyi földlakónak lesz internet-hozzáférése. A Measuring the Information Society (MIS) egyben arra is rávilágított, hogy az igazi robbanás már mögöttünk van, mivel idén "csak" 6,6 százalékkal bővült a világfalu internetezői köre.

Kiderült az is, hogy az internetezők egyáltalán nem egyenletesen oszlanak el a Földön. Zömük a fejlett világban található, így nem meglepő, hogy a fejlődő világ jelenti a bővülés motorját. Ez a régió (zömmel Afrika és Ázsia fejletlenebb régiói, illetve Dél-Amerika egyes részei) az idei év során magasabb, 8,7 százalékos bővülést produkál, mivel jóval alacsonyabb bázisról indul. Míg a Föld gazdaságilag szerencsésebb országaiban lakók 78,3 százaléka mondható internetezőnek, addig a fejlődő országokban csupán 32,4 százalékos ez az arány. A világ legfejletlenebb államaiban (például Észak-Korea) egyébként alig éri el a 8 százalékot az internetezők aránya a teljes lakosságon belül.

Talán nem döbbent meg senkit az, hogy a vidék érezhető elmaradásban van a városi régiókkal szemben. Ezt a hátrányt például úgy lehetne csökkenteni, ha az állami és közintézményekben felpörgetnék az internet-hozzáférések számát. Az ITU jelentése szerint a világ összes postahivatalának csak mintegy 10 százaléka kínál például internetezési lehetőséget - ha ezt az értéket 45 százalékra fel sikerülne tornázni, akkor a "nélkülöző" vidéki területek mintegy harmada juthatna valamilyen internet-hozzáféréshez.

Van azonban jó hír is: már nem a vezetékektől függ a net terjedése. A fejlődő országokban egyre inkább a mobilinternet pörgeti a penetráció gyarapodását, ami persze nem meglepő, hiszen ezekben az államokban jellemzően elmaradottak az olyan alapvető infrastruktúrák is, mint például az elektromos vagy távközlési hálózat. Míg 2010-ben csupán 2 százalékos volt a mobilinternet elterjedtsége Afrikában, addig ez az idei év végére 20 százalékosra ugrik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.