Minden eddiginél fejlettebb

Szupervírus támadja az orosz és a szaúdi távközlést

A Symantec kiberbiztonsági vállalat által felfedezett, Regin nevű számítógépes kémszoftvert valószínűleg egy nyugati hírszerző szolgálat terjeszti, és a szoftver bizonyos elemei fejlettebbek a hírhedt Stuxnetnél is.

2014.11.24 11:56MTI
Fotó: FB/Symantec

Minden eddiginél fejlettebb kémprogram támadja mások mellett Oroszország és Szaúd-Arábia távközlési vállalatait - írta iparági szakértőket idézve a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint a Symantec kiberbiztonsági vállalat által felfedezett, Regin nevű számítógépes kémszoftvert valószínűleg egy nyugati hírszerző szolgálat terjeszti, és a szoftver bizonyos elemei fejlettebbek a hírhedt Stuxnetnél is, amelyet az Egyesült Államok és Izrael dolgozott ki 2010-ben az iráni nukleáris fejlesztési program ellen.

Orla Cox, a Symantec biztonsági igazgatója a Financial Timesnak elmondta: a többi hasonló profilú szoftver "a közelében sincs" a Reginnek; a cég nem ismer olyan kémprogramokat, amelyeket össze lehetne mérni ezzel az új szoftverrel.

Orla Cox szerint a Regin kifejlesztése hónapokig, akár évekig is tarthatott.

A Symantec szerint egyelőre nem világos, hogy a Regin milyen módon fertőzi meg a kiszemelt rendszereket, de a programot eddig elsősorban orosz, szaúdi, valamint mexikói, ír és iráni internetszolgáltató és távközlési cégek ellen vetették be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.