A Z Launchert is telepítették

Ezzel az androidos iPad mini klónnal tért vissza a Nokia a mobil eszközök piacára

A finn cég a héten mutatta be az Android operációs rendszert futtató Nokia N1-et.

2014.11.22 21:00ma.hu

A Nokia hivatalosan is visszatért a hordozható eszközök piacára - alig hét hónappal azután, hogy 7,2 milliárd dollárért eladta mobilgyártással foglalkozó üzletágát a Microsoftnak. A szebb napokat látott finn cég kedden mutatta be az N1 táblagépet: alig néhány nappal azután, hogy bejelentette, más gyártók számára is licencelhetővé tenné a patinás Nokia márkanevet.

A Nokia N1 sok tekintetben emlékeztet az iPad minire: ugyanazt a 7,9 hüvelykes, 2048 x 1536 pixel felbontású kijelzőt és egyetlen darab galvanizált alumíniumból kimart házat kapta, mint az Apple táblagépe, és a designja nagyon is hasonló. Komoly újdonságot jelent viszont, hogy a tábla reverzibilis, Type-C szabványú USB-csatlakozót kapott.
 
A 6,9 mm vastag, 318 gramm súlyú, négymagos, 2,4GHz-es Intel Atom Z3580 processzorral, 2 GB RAM-mal, 32 G-os háttértárral, valamint 8 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamerával felszerelt eszközön a Google legújabb mobil operációs rendszere, az Android 5.0 Lollipop fut.

A Nokia saját fejlesztésű interfészét, a Z Launchert is telepítette a táblagépre. A szoftver izgalmas újdonságokat tartogat: ha például egy betűt rajzolunk a képernyőre, automatikusan listázza azokat az alkalmazásokat és kontaktokat, amelyek neve ezzel a betűvel kezdődik. Ráadásul a rendszer a felhasználási szokásainkat és a tartózkodási helyünket is nyomon követi, és ennek megfelelően kínál fel különféle lehetőségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.