Ezek mindig kitalálnak valamit

Suttyomban bekukkantana mások életébe?

Egy orosz weboldal feltört webkamerák képeihez kínál azonnali hozzáférést. Hogy ez törvényes-e? Ugyan, ki törődik ezzel Oroszországban!

2014.11.21 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Egy orosz weboldal összegyűjti az otthonokból és üzleti célú webkamerákról származó élőképeket szerte a világról, és azokat bárki által megnézhetővé teszi. Jelenleg csak az Egyesült Királyságból több mint 500 ilyen videofolyam tekinthető meg, de összesen további 250 ország lakóinak életébe kínál - nem feltétlenül engedélyezett - betekintést a szláv kezdeményezés.

A BBC jelentése szerint közel 5 ezer amerikai kamera folyamatos élőképe érhető el a site-on, Franciaországból több mint 2 ezer lokációról zajlik a vetítés, míg a hollandoknál majd' 1600 kamera videofolyamát lehet megtekinteni. Minderre azért nyílt lehetőségük az oroszoknak, mert kihasználták a felhasználói lustaságot: egyszerűen az alapértelmezett jelszavakkal próbáltak belépni ezekbe a szolgáltatásokba. Sok ember ugyanis kényelemből vagy hozzá nem értésből nem változtatja meg a gyártó által előre beállított jelszót, ami viszont gyártói dokumentációkból bárki számára elérhető.

Nehéz elítélni a jelenséget, hiszen a modern webkamerák egyik legnagyobb vonzereje az, hogy távolról is hozzájuk lehet férni, vagyis akár munkahelyünkről vagy távoli nyaralás esetén is ellenőrizhetjük, mi folyik otthon. Ám a nem megfelelően beállított készülékek nagyobb fenyegetést jelenthetnek magánszféránk számára, mint amennyi előnyünk származhat belőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.