Megújuló feladatkör

Ingyenes, gigabites Wi-Fi a telefonfülkékből

Brutálisan gyors, vezetékmentes internetcsatlakozás az egész városban - igen ambiciózus a terv, de tudjuk, hogy New Yorkban bármi valóra válhat.

2014.11.20 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: CityBridge

Gondolkodott már azon, mikor használt utoljára telefonfülkét? E sorok írója két hete próbálkozott eggyel, mobiltelefonjának otthonfelejtése okán, ám mivel legalább 50 forintnyi összeget igényelt a készülék (és, bármilyen hihetetlen, csak 45 forintot sikerült összekaparni zsebből), gyorsan letett róla. Egy kedves fiatal lány adta kölcsön a mobilját, aki még pénzt sem volt hajlandó elfogadni, így elérve, hogy a következő ilyen esetben már fel se merüljön a telefonfülkéből való telefonálás, mint lehetőség.

Nos, New Yorkban sincsenek ezzel másként, sőt; ha lehet, a Nagy Almában még ritkábban használják az utcai "kommunikációs bódékat". Ám ez a távolságtartás hamarosan megváltozhat egy új projekt révén: a városvezetés modernizálná a fülkéket, ingyenes és szupergyors (az ígéretek szerint másodpercenként gigabites sebességre képes) Wi-Fi hozzáférést kínálva az adatra éhes városlakóknak és turistáknak.

A LinkNYC néven futó projekt mögött a CityBridge nevű konzorcium áll mely több mint 10 ezer ilyen kapcsolatot szeretne létrehozni a városban. Elmondásuk szerint ezek a "forrópontok" az áltagos new yorki internethozzáférésénél 20-szor gyorsabb tempót ígérnek, így egy 2 órás HD-film letöltése nagyjából fél perc alatt végbe mehet. Az első egységeket 2015 végére szerelik fel, melyek segítségével nem csak netezni, de az USA területén belül maradó telefonálás esetén ingyenes hangalapú hívásra is lehetőség lesz. Sőt, az ígéretek szerint még ingyenes mobiltelefon-töltést is nyújtanak majd a 21. századi telefonfülkék.

Felmerül persze a kérdés, hogy ki állja a cechet, hiszen se az eszközök, se azok üzemeltetése nincsen ingyen. Nos, a CityBridge reklámok segítségével kívánja rentábilissá tenni a szolgáltatást. Sőt, nem csak a költségek ellensúlyozására lesz elegendő az ebből származóm bevétel; előzetes becslések szerint New York városának büdzséjét több mint félmilliárd dollárral fogják hizlalni évente a hirdetésekből befolyó pénzek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.