Harmadik negyedév

Harmadával nőtt a kibertámadások száma

A védelmi szoftverek 110 millió egyedi internetes címen találtak rosszindulatú kódokat, 31 százalékkal többön, mint a második negyedévben.

2014.11.19 15:18MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

Harmadával nőtt a kibertámadások száma a harmadik negyedévben világszerte az előző negyedévihez képest - derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat negyedéves jelentéséből.

A Kaspersk Lab védelmi szoftverével ellátott számítógépek több mint egymilliárd rosszindulatú támadást blokkoltak a harmadik negyedévben, 33,1 százalékkal többet, mint az előző negyedévben.

A védelmi szoftverek 110 millió egyedi internetes címen találtak rosszindulatú kódokat, 31 százalékkal többön, mint a második negyedévben. A Kaspersky Lab mobil kártevő kódgyűjteménye 74,5 ezer mintával, az előző negyedévihez képest 14,4 százalékkal bővült a negyedév folyamán.

A banki adatok eltulajdonítására szakosodott mobil trójai kártevőből a szakemberek 7 ezret azonosítottak a negyedév folyamán, közel három és félszer annyit, mint az előző negyedévben.

A banki trójai kártevők támadási területe a harmadik negyedévben 70 országra bővült az előző negyedévi 31-ről. Az informatikai biztonsági szakma a harmadik negyedévben "vörös riasztást" adott ki a kiemelten veszélyes Bash/ShellShock sérülékenység miatt, ami teljes hozzáférést tesz lehetővé az operációs rendszerhez egy sor széles körben használt eszközön, többek között routereken és vezeték nélküli elérési pontokon.

A Kaspersky Lab két kiberkémkedési kampányt leplezett le a harmadik negyedévben: a "Crouching Yeti" és az "Epic Turla" kormányzati intézményeket, nagykövetségeket, katonai létesítményeket, kutatóintézeteket és informatikai cégeket, összesen több, mint 2800 célpontot támadott meg 45 országban.

A harmadik negyedévben nagyban átrendeződött a támadások forrásául szolgáló országok listája. A második negyedévben sorrendben Németország, az Egyesült Államok, Hollandia, Oroszország és Kanada foglalta el az első öt helyet.

A harmadik negyedévben az Egyesült Államok egy nagy, 11,2 százalékpontos ugrással 33 százalékos részesedésre tett szert és így az első helyre rukkolt előre.

Németország (13,5 százalék) a harmadik helyre esett vissza, Hollandia (18 százalék) pedig feljött a másodikra. Az ötödik helyről Ukrajna (4 százalék) kiütötte Kanadát, Oroszország (9 százalék) pedig megőrizte negyedik helyezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.