Mindenki a magáét

Oroszország "alternatív Wikipédiát" indítana

A cél az, hogy "elfogulatlanul és pontosan" mutassák be Oroszországot az interneten.

2014.11.18 19:00ma.hu

Oroszország saját Wikipédiát indítana. Az orosz elnöki könyvtár közleménye szerint a cél az, hogy a felhasználók az internetes enciklopédiában szereplőknél jobb és pontosabb információkhoz férjenek hozzá az országról.
A könyvtár elemzése szerint a Wikipédián „nem szerepel elég részletes és megbízható adat az orosz régiókról és az ország mindennapi életéről”. Szakembereik mintegy 50 000 könyvet és dokumentumot gyűjtöttek össze, hogy „elfogulatlanul és pontosan” mutathassák be Oroszországot az interneten.

Az új oldal szerkesztőinek komoly erőfeszítéseket kell majd tenniük, ha szeretnének olvasókat elcsábítani a Wikipédiától. Az internetes lexikon a világ hatodik legnépszerűbb weboldala, amelynek orosz kiadása több mint egymillió bejegyzést tartalmaz.

Az elmúlt években a Kreml egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ellenőrzése alá vonja az internetet. Egy augusztusban hatályba lépett törvény arra kötelezi a napi háromezernél több olvasóval rendelkező blogok szerzőit, hogy regisztráltassák magukat a helyi médiahatóságnál, márciusban pedig több, Vlagyimir Putyin elnök kritikusai és politikai ellenfelei által üzemeltetett oldal elérését korlátozták.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.