Globalizáció

Kína helyett Európa - már nem szerveznek ki minden gyártást

Több, már nem a távol-keletre telepített gyár is igazolja, hogy Kínában kezd hátrányos lenni az eddig számukra igencsak hasznosnak bizonyult globalizáció.

2014.11.19 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Lexmark

Miért is megy a gyártás Kínába? Költségszempontokból, a távol-keleti munkások ugyanis jóval kevesebbet keresnek, mint (nyugat-)európai és amerikai társaik, így olcsóbban állíthatók elő a termékek. Ám Kínában sem ismeretlen a béremelés fogalma, így az évek óta tartó trend meghozta az eredményét, és más tényezőkkel együtt elérte, hogy már nem jelent a régió automatikusan befektetési előnyt a nyugati gyártók számára.

Még mindig érezhetően olcsóbb a termékek kínai előállítása, mint például az öreg kontinensen, ám vannak olyan tényezők, amiben a kínaiak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak versenyezni. Például a "közel a fogyasztóhoz" elvet értelemszerűen nem lehet megvalósítani a világ másik végéből; de a szellemi tulajdon "itthon tartása" is az európai és amerikai munkahelyek megőrzése, újralétrehozása mellett szól. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az olyan multinacionális cégek, mint a Lexmark, már alaposabban megfontolják, hol is létesítsenek gyártóüzemet. Ennek ékes példája, hogy a nyomtatási bizniszben utazó cég nemrég régiónk mellett döntött, így Lengyelországba kerülhetett a vállalat kellékanyag-gyártó üzeme.

Érdekes módon egyébként a szállítási költségek nem feltétlenül nyomnak sokat a latba. Egy olyan eszköznél, amit egyszer megvéve évekig szolgálja tulajdonosát, alig pár százalékot tesz ki ez a tétel, árulta el Csucska Péter, a Lexmark Magyarország új ügyvezető igazgatója. A korábban környezetvédelmi szakértőként dolgozó Csucska szerint természetesen a fogyóeszközöknél (papír, toner, nyomtatófej stb.) már nagyobb arányban járul hozzá a szállítási költség az adott termék árához, ám ezen jelentősen lehet faragni például egy, a célpiachoz jóval közelebb telepített üzemmel.

A vállalat egyébként hazánkban is jelen van: mintegy 300 dolgozót foglalkoztatva innen szolgálja ki a Lexmark EMEA-régióért felelő mérnöki supportját. Mivel a globális call center a Fülöp-szigeteken található, ezért hazánkban a magasabb tudást igénylő feladatokat látják el. Ennek köszönhetően meglehetősen stabil a magyar, egyébként 30 országot kiszolgáló kompetenciaközpont helyzete, árulta el újságírói kérdésre Csucska. Az ügyvezető igazgató szerint a 264 millió forintos állami támogatást (Széchenyi-terv) elnyert budapesti beruházás melletti döntő érvek a magas infrastruktúra, a képzett munkaerő és utóbbi jó nyelvtudási készsége volt.

Ez egyben intő jel az ország gazdaságát befolyásolni képes politikai döntéshozók számára is. A magasan képzett munkaerő vonzza a külföldi cégeket, és felszívja az ilyen jellegű munkakeresőket, akik így az átlagfizetésnél érezhetően többet kereshetnek - és adózhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.