Global Fishing Watch

A Google az orvhalászat ellen

A keresőcég a környezetvédő szervezetekkel közösen egy globális megfigyelőrendszer kiépítésén dolgozik.

2014.11.15 13:00ma.hu

Környezetvédő csoportok szakemberei olyan globális megfigyelőrendszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a jelenleginél hatékonyabban vehetik fel a harcot az orvvadászokkal. A Global Fishing Watch nevű prototípusát csütörtökön mutatták be a Sydneyben tartott IUCN World Parks kongresszuson. A rendszer kifejlesztésében vezető szerepet vállalt az Oceana csoport, amely az elmúlt években jelentős financiális és mérnöki támogatást kapott a Google-től.

A rendszer a SpaceQuest műholdjai által szállított adatok és egy, a SkyTruth által kifejlesztett szoftver segítségével több, mint 25 000 halászhajó mozgását képes nyomon követni és egy digitális térképen megjeleníteni. A kutatók szerint a hajók mozgásának elemzésével könnyen kiszűrhetővé válhatnak azok a halászok, akik engedély nélkül portyáznak a tengereken.

Az orvhalászat egyre égetőbb problémát jelent világszerte. A túlhalászás komolyan veszélyezteti a tengeri ökoszisztémákat, és rendkívül jelentős környezeti és gazdasági károkat okozhat. Az Oceana 2013-as jelentése szerint az engedély nélküli halászat éves szinten 10 milliárd és 23 milliárd dollár közötti veszteséget okoz a világgazdaságnak. 

A Global Fishing Watch egyelőre csak a 2012-es és 2013-as adatokat tudja megjeleníteni, de a fejlesztők bíznak abban, hogy hamarosan a valós idejű információk megjelenítésére is alkalmas lesz, és így megkönnyítheti a hatóságok számára az orvhalászok elleni hatékony fellépést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.