Autocomplete

Eljött a lusta programozók ideje

Sokféle programot írt már, mégis, gyakran kell ugyanazt a kódot megírni? Nos, többé nem - hamarosan megjelenik a programsorokat automatikusan kiegészítő, "intelligens" rendszer.

2014.11.13 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Még ha életében egyetlen kódsort sem írt le, a jelenség akkor is ismerős lesz: napjainkban nem lehet telefont vásárolni prediktív szótár nélkül. Ez a szolgáltatás gyakorlatilag a begépelt szavak elejéből próbálja meg "kitalálni" azok végét, többnyire sikeresen, így jelentősen lecsökkenti az egyébként kényelmetlen felületről való szövegbevitel idejét.

Noha ez az ötlet remekül működik az írott társas kommunikációban, egyelőre nem tudható, hogy lehet-e alkalmazni más területeken is. Erre keresik a választ az amerikai Rice Egyetemen, ahol az USA fejlett védelmi kutatásokért felelős ügynökségének (DARPA, tudják, nekik köszönhetjük az internetet is) 11 millió dolláros támogatásával zajlik a projekt kibontakozása. A telefonoknál ismert prediktív szótárral analóg módon működő szoftvert szeretnének létrehozni, ami a programozók munkáját könnyítené meg.

PLINY névre hallgat a kezdeményezés, melynek keretében katalogizálják az online elérhető, nyílt forrású programokat, és adatbázist építenek belőlük, mely a programozók segítségére lehet. Hiszen miért kellene teljes egészében ugyanazt az algoritmust, parancsszót stb. újra begépelni, amit valaki már egyszer létrehozott? Az elképzelés egyébként ennél nagyobb léptékekben gondolkodik: komplett kódrészleteket is be lehetne illeszteni pár gombnyomással, amennyiben annak mintáját a PLINY felismeri az adatbázisban. Sőt, a rendszer több lehetőséget is javasolna, ha az első megoldás nem nyerné el a programozó tetszését.

Jó-jó, de nem csak egyetlen programnyelv van a világon, mit tud kezdeni a különböző változatokkal, merül fel óhatatlanul a kérdés. Nos, a PLINY tudja kezelni ezt a problémát is: képes adaptálni az éppen használt programozási nyelvhez a meglelt kódot, a kóder már létező projektjének elemzésével.

Ha minden ígéret megvalósul, akkor a PLINY jelentősen felgyorsíthatja a szoftverfejlesztés folyamatát, melynek java egyébként mindmáig manuális úton történik. Emellett a nyíltforrású csomagok zökkenőmentesebb integrálását is magával hozhatja, ami több áldásos hatással is járna. Egyrészt segíthet elkerülni a hibákat (hiszen egy korábban alkotott, többször átnézett kódrészletről van szó), másrészt ugyanebből az okból kifolyólag biztonságosabbá is teheti az újabb szoftvereket. Feltéve, ha az eredeti kód nem tartalmazott valamilyen sebezhetőséget, mert akkor annak terjedését fogja felgyorsítani a PLINY...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.