Megdől a tavalyi rekord

3,5 millió vírus 2014-ben

Már 2013-ban is rekordot döntött a számítógépes vírusok száma, de az idei évben tovább fokozódik a helyzet. Leginkább az Egyesült Államokat érinti, de a világon sehol sem vagyunk biztonságban tőlük.

2014.11.12 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: G Data

A 2014-ben megjelenő új kártevőtípusok száma átlépi a 3,5 milliós határt, így megdől a tavaly beállított 3,38 milliós rekord. A legnagyobb mértékben az internetes bankolást fenyegető trójaiak, a fertőző kódokat letöltő downloaderek és a kéretlen reklámprogramok száma növekszik.

Ezek közül különösen a banki trójaiak számának folyamatos emelkedése aggasztó, mivel világszerte ezek a kártevők okozzák a legnagyobb károkat. A leggyakrabban támadott országok között az első helyen áll az Egyesült Államok (48%), majd az Egyesült Királyság (24%), Kanada (16%), Oroszország (8%) és Németország (4%) következik.

A támadások forgatókönyve is változott ebben az évben. A gépre telepített alkalmazások sérülékenységeit kihasználó, úgynevezett exploit kitek mellett a bűnözők rendkívül nagy számban terjesztett kéretlen e-maileket használnak arra, hogy elindítsák a fertőzés hullámait. A kivizsgált esetek elemzése azt mutatja, hogy a megfertőzött gépek 40 százalékán nem futott megfelelő, a billentyűzetleütések figyelése ellen is védelmet nyújtó biztonsági program. A G Data elemzői az év végére a banki trójaiak számának további emelkedését jósolják.

Kéretlen hirdetések
Elképesztő mértékben növekedett a reklámprogramok száma is, tizenhatszor annyi van belőlük, mint két évvel ezelőtt. Ez a kategória adja az összes új kártevő 14 százalékát. Az úgynevezett potenciálisan kéretlen programok a hagyományos értelemben nem számítanak kártevőnek, mivel "csak" reklámokat jelenítenek meg a felhasználók számára. Ezzel együtt jelenlétük rendkívül idegesítő lehet a számítógépen, és nehezen is lehet eltávolítani őket.

A szerencsejáték veszélyes
A legtöbb kártevőt a szerencsejátékokkal kapcsolatos weboldalakon lehet összeszedni, de veszélyesek a technológiával és telekommunikációval foglalkozó oldalak, az online boltok és kereskedelmi szájtok, az egészségügyi témákkal foglalkozó weboldalak is. A pornográf tartalmakat kínáló oldalak csak ezek után következnek a legfertőzöttebb szájtok toplistáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.