Az európaiak 44%-a érzi magát sebezhetőnek

Ezért nem fizetünk az interneten

Még mindig sokan biztonságosabbnak érzik, ha készpénzzel vagy POS terminálon keresztül bankkártyájukkal fizetnek, mintha online vásárolnának a számítógépük vagy mobilkészülékük segítségével.

2014.11.09 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos hyena reality

Nemrég kiderült, hogy az európaiak 38 százaléka választaná gyakrabban az online fizetési módot, ha úgy érezné, hogy megfelelően védik a kibercsalások ellen. 62 százalékuk tart a pénzügyi csalásoktól az interneten, az interneten fizetők 34 százaléka pedig biztos benne, hogy még a pénzintézetek hivatalos mobilapplikációinak is több védelemre lenne szüksége, hogy teljesen biztonságossá váljon a használatuk. Ráadásul, 44 százalékukkal megesett már, hogy a folyamat közben leállította a műveletet, mert kétségei támadtak a tranzakció biztonságával kapcsolatban.

A felhasználók számára rendkívül fontos, hogy milyen szintű a kibercsalások elleni védelem amikor e-üzletet vagy online fizetési szolgáltatót választanak. A válaszadók 61 százaléka úgy nyilatkozott, hogy előnyben részesítené azokat a cégeket, amelyek további biztonsági intézkedéseket kínálnak a pénzügyi adatok védelmére, állapította meg a Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése. Ráadásul 71 százalékuk elvárja a bankoktól és az online fizetési szolgáltatóktól, hogy a számítógépét és mobilkészülékét is megvédjék a pénzügyi csalásoktól.

Ugyanakkor sokan tudatában vannak, hogy saját biztonsági intézkedéseket is foganatosítanuk kell a fizetési szolgáltató védelmén túlmenően. Bár a felhasználók 22 százaléka áthárítja a pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos minden védelmi kötelezettséget a bankokra, 14 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egyedül ő felelős a saját védelméért, a többség, a megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy mind a felhasználóknak, mind a bankoknak felelősséget kellene vállalniuk a pénzügyi adatok megóvásáért. Továbbá a felhasználók hajlandók új eszközöket is elfogadni a pénzintézetektől, hogy elősegítsék az online csalások közös megakadályozását.

"Az elektronikus fizetési szolgáltatások gyakoribb használatának ösztönzése érdekében a bankoknak, e-üzleteknek és online fizetési szolgáltatóknak meg kell győzniük ügyfeleiket arról, hogy védve vannak a kibercsalóktól. Az egyik lehetőség, hogy több biztonsági szintet ajánlanak, amelyek kifejezetten a banki tranzakciók és az online vagy mobiltelefonon történő fizetések ellen irányuló pénzügyi csalásoktól védenek. Ezen tranzakció központú védelmi megoldások alkalmazása azonnal meggyőzi a felhasználókat arról, hogy a pénzük biztonságban van" - mondta Ross Hogan, a Kaspersky Lab globális csalásmegelőzési részlegének vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.