Okoskarkötővel a jobb testi egészségért

Feküdj korábban, igyál többet - "beszól" a karlánc-edző

Unalmas számok helyett egészen konkrét utasításokat ad az a karon hordható digitális edzőtárs, mellyel sokkal hatékonyabbá válhatnak testünk erőnlétének megőrzésére fordított erőfeszítéseink.

2014.11.07 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Jawbone

A Pew Research Center 2013-as felmérése szerint az amerikaiak 69 százaléka legalább egy, egészséggel kapcsolatos statisztikát vezet, 21 százalékuk pedig olyan technológiára bízza mindezt, mint a mobiappok vagy fitnesz eszközök. Ám ezek szinte kizárólag numerikus adatokkal "bombázzák" a felhasználót, melyet aztán neki kell kontextusba helyeznie. Nem így a Jawbone UP3!

Utóbbi ugyan kicsit borsos áron, 180 dollárért kínálja magát, ám olyan tulajdonsággal bír, amivel vetélytársai nem. Maga az eszköz végzi el a felhasználói szokások figyelésével begyűjtött adatok elemzését, majd azokból könnyen érthető, rövid utasításokat (vagy, ha úgy jobban tetszik, tanácsokat) ad felhasználójának. A Jawbone UP3 szoftvere a mozgás sebességéből és irányából kitalálja, milyen sportot űz tulajdonosa, algoritmusai pedig kielemzik a mozgás mintáit, hogy felmérjék, fut-e éppen az ember, vagy teniszezik, netalán kosárlabdázik.

Emellett az eszköz nyomon követi az egyéb testi információkat, mint hidratáció, bevitt kalóriák mennyisége, és ennek tükrében képes életviteli tanácsokat adni használójának. Például nagyobb folyadékbevitelre bíztathatja, vagy korábbi lefekvést javasolhat az egészségesebb életmód jegyében.

A jövőben valószínűleg egyre több, a fentihez hasonló, komplex eszközzel találkozhatunk majd az egészségünket védeni hivatott okoskészülékek piacán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.